Connect with us

technokrata

450 végzős diák a Cisco Hálózati Akadémia Programban

Laptop

450 végzős diák a Cisco Hálózati Akadémia Programban

Az idei tanévben először a program felsőfokú, Cisco Certified Networking Professional (CCNP) képzésében részt vett 11 diák is átvehette diplomáját.

Magyarországon jelenleg 74 Cisco Hálózati Akadémia működik, ahol a diákok e-learning alapú, magas színvonalú elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátíthatják el a legújabb informatikai, hálózati ismereteket. A programban részt vevő diákok összlétszáma meghaladja a 2.300-at. A Cisco Hálózati Akadémia Programban az idei tanévben 20 oktatási intézményben újabb 450 diák fejezi be tanulmányait, közel 800 főre növelve az eddig végzett hallgatók összlétszámát. A végzős diákoknak Jambrik Mihály, az Informatikai Minisztérium közigazgatási államtitkára, Dr. Harnos Zsolt, a BKÁE rektorhelyettese, valamint Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója nyújtotta át a diplomát.

Az idei tanévben először a program felsőfokú, Cisco Certified Networking Professional (CCNP) képzésében részt vett 11 diák is átvehette diplomáját. Mint ismeretes, a Cisco Hálózati Akadémia Program keretében Magyarországon elsőként a Budapesti Műszaki Főiskolán elindított CCNP mérnökszintű képzés a 100-1.000 közötti végponttal rendelkező hálózatok tervezésére, telepítésére, konfigurálására és üzemeltetésére készíti fel a diákokat.

A 2003/2004-es tanév során – a hálózati technológiák folyamatos innovációját tükrözve – megújult a Cisco Hálózati Akadémia teljes tananyaga (3.0-s verzió) és e-learninges keretrendszere is, amelyen keresztül az oktatókhoz és diákokhoz eljut a tananyag. Az új verzió ez év őszétől magyar nyelven is elérhető lesz a diákok számára. Ezzel egyidőben a képzés kibővült az egy-egy szemesztert felölelő Wireless és Security specializációval. A Vezeték nélküli (Wireless) technológiákkal foglalkozó modul keretében a diákok elsajátíthatják a vezeték nélküli hálózatok tervezését és telepítését, a Security kurzus pedig a hardveres és szoftveres hálózatbiztonsági megoldásokkal, a számítógépes hálózatok biztonsági igényeinek és kockázatainak feltérképezésével, és az ezek ellen való védekezési lehetőségekkel ismerteti meg a hallgatókat.

Az idei év folyamán a támogatók köre is kibővült: a már többéves kapcsolatra visszatekintő támogatók, mint az Accenture és az Axelero mellett idén már az AES is a Cisco Hálózati Akadémia támogatója lett. A tiszaújvárosi székhelyű cég támogatásának köszönhetően szeptembertől egy-egy kazincbarcikai és miskolci középiskolában is elérhetővé válik a képzés.

Az elmúlt évek során országossá fejlődött Cisco Hálózati Akadémia Program keretében 2004. január 19-én – oktatási intézményen kívül először – indult hálózati szakemberképzés a Nagyfai Büntetés-végrehajtási Intézetben. Az intenzív és gyakorlatorientált kurzus első ütemében 15 fogvatartott személy vesz részt, akik a 800 órás, megközelítőleg egy évig tartó képzés során a mai magyar munkaerőpiacon rendkívül versenyképes és keresett hálózati szakképesítést szerezhetnek. A cél – az Intézet szabályait maximálisan szem előtt tartva -, hogy a fogvatartottak olyan szaktudást szerezhessenek, amely hathatós segítséget nyújt majd a társadalomba való visszailleszkedésükhöz. A társadalmi integráció egy másik formáját szolgálja a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél szeptemberben induló Cisco Hálózati Akadémia képzés.

Az 1997-ben elindított Cisco Hálózati Akadémia (CNA) Programban jelenleg 151 országban 10.300 Akadémián 520.000 diák vesz részt, a magyarországi CNA közösséget 74 Akadémián több mint 2.300 diák és 235 oktató alkotja. A 2004/2005-ös tanévben a diákok létszáma várhatóan eléri majd a 3.000 főt. A Program 2001-ben bekerült az Országos Képzési Jegyzékbe (OKJ), amely alapján a diákok „informatikai hálózati rendszerépítő” képesítést kaphatnak a vizsgák sikeres teljesítésével. A Cisco Systems Magyarország az eddigiekben több mint 220 millió forintot fordított a CNA Programra.

A Cisco Systems a végzős diákok szakmai pályafutásának támogatására is nagy hangsúlyt fektet, a Cisco Hálózati Akadémia Program honlapján a végzős diákok karrierjük alakításához kapnak segítséget: konkrét állásajánlatok, elhelyezkedési lehetőségek, nyári munkák, karrierépítési és álláskeresési készségfejlesztő tanácsadás szerepelnek az oldal kínálatában. A diákok döntő része felsőoktatási intézményekben tanul tovább.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák