Connect with us

technokrata

Eredményes évet zárt az Oracle Hungary

Laptop

Eredményes évet zárt az Oracle Hungary

A cég bevételének több mint fele partnereken keresztül folyt be.

Eredményesen zárta az Oracle Hungary a májusban véget ért 2004-es pénzügyi évet. Az év során a legsikeresebben a negyedik negyedév zárult – hasonlóan az Oracle Corporation kimagaslóan eredményes negyedik negyedévéhez –, ebben az időszakban a magyarországi leányvállalat 14%-os növekedést ért el az előző pénzügyi év hasonló időszakához képest. Az Oracle Hungary a tavalyi évben 10%-kal növelve partnereinek számát, és a cég bevételének több mint fele partnereken keresztül folyt be.

Az Oracle magyarországi eredményét számos nagyszabású projekt alapozta meg a 2004-es pénzügyi évben. Az év egyik legjelentősebb megállapodása az APEH-nél történt, ahol 2000 óta folyik a szervezet egészének átállása Oracle adatbázisra. A cél egy hatékony és megbízható központi alkalmazás megvalósítása a különálló, helyi rendszerek helyett. A megyei rendszerek migrációja még folyamatban van, de jelenleg is már az APEH 10.000 alkalmazottja használja a kiépített interface-eken keresztül a központi rendszer által nyújtott szolgáltatásokat. Az ehhez szükséges licencbővítést a közelmúltban hajtotta végre az APEH.

Az állami tulajdonú vállalatoknál jelentős siker volt a Malévval kötött licencértékesítési megállapodás is, valamint az a tény, hogy az Oracle-t a szoftverbevezetési tanácsadást nyújtó beszállítói közé is kiválasztotta a Malév.

2004 tavaszán a Semmelweis Egyetem – informatikai szolgáltatásfejlesztési koncepciójának első lépéseként – az Oracle Collaboration Suite csoportmunka-támogató megoldását vezette be hallgatói számára. A projekt eredményeként márciustól az egyetem közel 8.000 hallgatója kezdte meg a rendszer használatát.

Ugyancsak az Oracle Collaboration Suite-ot választotta a Rynart Transport, a hazai szállítmányozási piac vezető vállalata. A Rynart saját informatikai rendszerébe integrálja az OCS-t, első körben a cég menedzsmentje kezdte meg használatát, majd fokozatosan vonják a felhasználók körébe a mintegy ezer dolgozót.

Jelentős siker a cég számára a Matáv tulajdonú Rába Szolgáltatóház Kft.-vel kötött hosting szerződés, amely egyben az Oracle licencek hostolásának első magyarországi referenciája is. A Rába Szolgáltatóház a technológiai licenceken túl az alkalmazás-licenceit is a hosting-szerződés keretében kapja az Oracle-től, és adja tovább nem csak a Rába, hanem a tervek szerint a jövőben más szervezetek számára is.

A pénzügyi szektorban kiemelkedő siker volt a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél elnyert adattárház projekt, amely Oracle technológiára épül, és jelentős konzultációs szolgáltatást is magába foglal. A 2003-as évet követően – amely áttörést jelentett az adattárházak és üzleti intelligencia rendszerek terén – a 2004-es pénzügyi évben további lépéssel bővült az OTP Bank Rt. ügyféltranzakciókat feldolgozó és elemző Tranzakciós Adattárház projektje is.

Az Oracle számára a partnereivel folyó együttműködés kulcsfontosságú. Az elmúlt évben több mint 50 fejlesztőcég csatlakozott az Oracle Partner Networkhöz, így a tagok száma összesen meghaladja a 220-at, ami a legmagasabb szám a régióban. Ezen belül már 26 vállalat rendelkezik kiemelt, Oracle Certified Partner minősítéssel.

A partnerekkel közösen végzett, kiemelkedő munkák közé tartozik a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban a HP fővállalkozásában készülő rendszer, amely a mezőgazdaságba érkező EU támogatások adminisztrációját végzi. Az Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer alapját Oracle adatbáziskezelő és alkalmazásszerver képezi.

A 2004-es Utazás kiállítás óta várja a hazai- és külföldi érdeklődőket a Magyar Turizmus Rt. portálja, amelyet az IQSYS Informatikai Rt. fejlesztett ki Oracle technológia alapokon.

A Procter & Gamble budapesti régió központjában egy olyan (B2B) üzleti alkalmazás fejlesztett ki a Trilobita Kft., amely teljes egészében támogatja a Kelet-Közép-Európai régióban elhelyezkedő 5 leányvállalatának intenzív és széleskörű marketing tevékenységét. A rendszer informatikai infrastruktúrája Oracle adatbázis-kezelőre és alkalmazásszerverre épül.

A Kudos Magyarország Kft. 2003-ban e-Learning anyagok fejlesztését kezdte el az Inter-Európa Bank felkérésére. Az Oracle iLearning keretrendszerében futó tananyag első része – egy új belépők számára készített orientációs tananyag – 2003-ban került bevezetése, amelyet idén további modulok követnek majd.

Az Oracle az elmúlt évben kiemelt figyelmet szentelt a kis- és középvállalatoknak. Ennek egyik legfontosabb lépése volt, hogy 2003 végén az Oracle Magyarországon is útjára indította kis- és középvállalatok számára kialakított üzleti alkalmazását, a PénzÜgyest. Az európai Special Edition program keretében kínált csomagot a felhasználók az Oracle partnerein keresztül érhetik el, és egy helyről kapják a szoftverlicencen kívül a bevezetést, az oktatást, a terméktámogatást, és igény esetén a hardvert is.

A középvállalati szektorban több mint 20 cég használ már Oracle rendszert, a január óta elérhető PénzÜgyes bevezetése több hazai cégnél folyik, legutóbb a Sun Microsystems, valamint a Szalma és Társa Ügyvédi Iroda döntött a megoldás bevezetése mellett.

A vállalat történetében jelentős esemény volt, hogy az Oracle EMEA (Európa, Közel-Kelet és Afrika) központja Magyarországon hozta létre Oracle Data Warehouse Nearshore Center nevű új szervezetét. Az Adattárház és Üzleti Intelligencia rendszerek építésére szakosodott szervezet az Oracle Hungary részeként működik, magasan képzett, elsősorban a szabad munkaerőpiacról felvett informatikai szakemberek alkalmazásával. A szervezetben a munkatársak létszáma folyamatosan bővül, jelenleg az NSC specialistái több mint 10 országban dolgoznak (például: Anglia, Dánia, Csehország, Görögország, stb.). Kiemelt fontosságú a nagy adattárház projekteken, valamint a pénzügyi szolgáltatások területén, a Bázel II projekteken történő részvétel. A 2005. pénzügyi évben a központ a vállalat új üzleti intelligencia termékeinek (EPB – Enterprise Planning & Budgeting, EBS alapú OFSA) tanácsadására fókuszál, megtartva az eddigi specializációkat is.

A negyedik negyedév egyik legsikeresebb, nemzetközi jelentőséggel is bíró projektje volt a DirectEurope információs portál beindítása, amely az újonnan csatlakozó országok szervezeteinek nyújt segítséget az EU strukturális alapjainak megpályázásában. A portál beindítása óta eltelt több mint kéthónapos időszak során több mint 1.500 magyar felhasználó regisztrálta magát, és ezek közül mintegy 170 már nekilátott pályázata kidolgozásának. Az Oracle nem egészen két hónap elteltével bejelentette, hogy a sikeres magyar kísérleti szakasz után a portál beindulhat Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is.

A következő pénzügyi évben az Oracle Hungary elsősorban a kis- és középvállalati szegmensben valamint kormányzati szektorban lát növekedési lehetőséget a lassan meginduló, EU csatlakozáshoz kötődő informatikai fejlesztések, valamint a megnyíló finanszírozási csatornák által.

Az Oracle különös figyelmet kíván szentelni az egészségügynek: Magyarország a régió egyetlen országa, amely Oracle egészségügyi szakértőkkel rendelkezik. A cég egészségügyi megoldása egységes, betegközpontú, átfogó információforrásként szolgál az összes ügyviteli, klinikai és pénzügyi adat eléréséhez és kezeléséhez az intézmények számára, és elősegíti az egészségügyi intézmények költséghatékony működtetését.

Az Oracle a hazai egészségügyben partnerein keresztül már eddig is képviseltette magát, így például a GlobeNet és a Synergon saját fejlesztésű, Oracle alapú rendszerei működnek több egészségügyi intézményben.

Technológiai szempontból kiemelhető, hogy a meglévő vállalati informatikai infrastruktúrát költséghatékonyan kihasználó megoldás, az Enterprise Grid (számítóhálós) architektúra további térnyerésére számít a cég.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle