Connect with us

Hirdetés

technokrata

20 órányi működés egy hüvelykujjnyi akkumulátorról

Laptop

20 órányi működés egy hüvelykujjnyi akkumulátorról

A Toshiba is bejelentette parányi, folyékony üzemanyaggal működő akkumulátorának prototípusát.

Az utóbbi hónapokban egyre többször olvashatunk a folyékony üzemanyaggal kapcsolatos kutatásokról, fejlesztésekről. A témában érdekelt nagyvállalatok sorra jelentik be prototípusaik elkészültét, illetve közölnek olyan híreket, melyben újabbnál újabb előrelépésekről számolnak be. Alig két hete, hogy az MTI Micro a nyilvánosság elé lépett egy PDA-kban is használható mérettel bíró eszköz első példányával, s ezt megelőzően is az év majdnem minden hónapjára jutott valamilyen bejelentés a témával kapcsolatban.

A legújabb hír a Toshibától származik, mely nemrég adott hírt a DMFC-ről, azaz a direct methanol fuel cellnek elnevezett energiaforrásáról. A jelenleg csak prototípus formájában elérhető termék a noteszgépek mellett olyan kicsiny szórakoztatóelektronikai eszközökben is használható lesz, mint az MP3 lejátszók és vezetékmentes fejhallgatók. Köszönheti mindezt az igen kompakt kialakításának: a 8,5 grammos tömeggel bíró akkumulátor körülbelül egy hüvelykujj méreteivel rendelkezik (22x56x9,1 mm). A gyártó közlése értelmében a DMFC körülbelül 100 milliwatt energiát képes szolgáltatni 20 (!) órán keresztül, folyamatosan. A japán fejlesztők ígérik: a készülékhez való metil alkohol hozzáadása (töltése) könnyen megvalósítható folyamat lesz.

Egyre gyorsul a fejlődés, említettük a hír elején, így már nem is annyira meglepő, hogy a korábban 2006-2008-ra ígért első fecskék egyáltalán nem lesznek már korszakalkotók: a Toshiba szerint 2005-ben már piacra is kerülhetnek az első olyan kéziszámítógépek, amikben DMFC-k biztosítják az energiaellátást.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés