Connect with us

technokrata

A Sun további technológiákat bocsátott a nyíltforrású fejlesztők számára

Laptop

A Sun további technológiákat bocsátott a nyíltforrású fejlesztők számára

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a Project Looking Glasst és a Java 3D technológiát a nyílt forráskódú közösség rendelkezésére bocsátja.

A Sun két további, a Java fejlesztői közösséggel együttműködve készülő nyílt forráskódú asztali rendszert is bejelentett: a JDesktop Network Components (JDNC) és a JDesktop Integration Components (JDIC) rendszereket. A JDNC radikálisan leegyszerűsíti a gazdag funkcionalitású, hálózatos asztali alkalmazások fejlesztését, a JDIC pedig problémamentesen integrálja a többplatformos Java alapú alkalmazásokat a natív asztali környezettel.

Project Looking Glass – 3D asztali fejlesztés felgyorsítása

A Project Looking Glass egy, a hagyományos (2 dimenziós) operációs rendszerekre jellemző „ablakkezelést” felváltó, háromdimenziós asztali környezet fejlesztésére irányuló projekt, amelynek első nyilvános bemutatója 2003. nyarán volt. A Project Looking Glass asztali felülete 3D-s környezetet kínál, ahol az ablakok átlátszóak, forgathatóak, lapozhatóak, és tetszés szerint kicsinyíthetők illetve nagyíthatók. A technológia segítségével a fejlesztők Solaris operációs rendszeren és Linux rendszereken futó vizuális 3D asztalokat és alkalmazásokat készíthetnek – ilyen például a Sun Java Desktop System.

A Project Looking Glass fejlesztői kiadásában az alábbi funkciók érhetők el:
3D ablakkezelő platform – jól méretezhető Java 3D alkalmazásprogramozói felület (API) a kliens-szerver modell támogatásával; segítséget nyújt a fejlesztőknek a dokumentumok megtervezésében, a kezdeti specifikációkban és a prototípusok megvalósításában
3D ablakkezelő és alkalmazásfejlesztési API – Java API az új 3D asztali alkalmazások és 3D ablakkezelő funkciók fejlesztéséhez
Natív alkalmazásintegrációs modulok – Modul X11 alkalmazások a 3D környezetben futtatásához
Minta 3D ablakkezelő – mintamegvalósítás tesztelési és demonstrációs célokra
3D Environment Lite – önálló, leegyszerűsített 3D környezet fejlesztéshez és teszteléshez, amely bármilyen Java 3D API-val felszerelt platformon fut (például Linux és Solaris OS)

Java 3D – a Java új dimenziói

A Java 3D API a nyílt forráskódú közösség számára a java.net-en érhető el. A Java 3D API-val – amelyet például a NASA használ a Mars Rover vezérléséhez – kiváló minőségű, méretezhető, platformfüggetlen 3D grafikával bővíthetők a Java-alkalmazások és kisalkalmazások.

JDesktop Integration Components (JDIC)

A java.net-en elindított JDIC projekt a problémamentes asztali integráció hagyományait folytatja. Kiegészíti a Java 2 Standard Edition (J2SE) 1.4.2-ben bemutatott natív Windows XP és GTK megjelenést, illetve a J2SE 5.0 asztali integrációs továbbfejlesztéseit. A JDIC segítségével olyan alkalmazások készíthetők, amelyek több operációs rendszeren is futnak, ugyanakkor a felhasználó számára a megszokott módon jelennek meg.

JDesktop Network Components (JDNC)

A JDNC célja, hogy leegyszerűsítse a gazdag funkcionalitású, hálózatos asztali alkalmazások fejlesztését. Egy sor magas szintű felhasználói felületelemet biztosít, beépített hálózati és XML nyelven konfigurálható adat-hozzárendelési támogatással. A JDNC segítségével leegyszerűsödik a gazdag funkcionalitású kliensek fejlesztése, és megnő a fejlesztők termelékenysége, így egyre több fejlesztő használhatja ki a nagymértékben interaktív kliensalkalmazásokat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle