Connect with us

technokrata

Realplayer Linuxra (is)

Laptop

Realplayer Linuxra (is)

A Red Hat és a Novell bejelentették, hogy a Realnetworks nyíltforrású médialejátszóját operációs rendszereiken elérhetővé teszik.

A Realplayer 10 for Linux elnevezésű szoftver egyelőre még nem jelent meg, de a két nagy disztribútor közlése értelmében az év hátralevő részében elérhetővé válik. A Realnetworks-nek egyébként már létezik egy lejátszóprogramja (Helix Player), mely ebbe a környezetbe készült.

A Realnetworks mindent sokat tett annak érdekében, hogy szoftvere kvázi szabvánnyá váljon a nyíltforrású szektorban található médialejátszók között. Tavaly például kiadta Helix video- és audiotömörítőjének forráskódját, valamint a Helix DNA médiaszerverek forrását is, melyek támogatják az MPEG-4-es és a Windows Media file-formátumokat is. Ennek következtében a fejlesztők a Helix technológiáját szabadon használhatják kutatásra vagy licencelhetik kereskedelmi termékek előállításához. Az egyik ˝első fecske˝ a Sony volt: a távol-keleti óriásvállalat a Helix licence révén hozta létre saját, Altair névre hallgató otthoni szórakoztatóközpontját.

A Helix egyébként képes a legtöbb elterjedt formátum lejátszására: SMIL, MP3, Flash képezi többek közt a repertoárt, de természetesen a Realnetworks saját állományait is tudja kezelni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle