Connect with us

Hirdetés

technokrata

Meghalt az ESC gomb és az ASCII atyja

Laptop

Meghalt az ESC gomb és az ASCII atyja

Bob Bemer volt az első, aki felhívta a figyelmet a 2000-ik év problémájára a számítástechnikában.

Ki (volt) Bob Bemer? Az 1920-ban, február 8-án született kutató nem kevesebbet tett a számítástechnika fejlődéséhez, mint Tim Berners-Lee, akit a World Wide Web atyjának tartanak, vagy David J. Bradley, aki az IBM munkatársaként létrehozta a CTRL+ALT+DEL soft resetet. A rákban 84 évesen nemrég elhunyt Bemer nevéhez fűződik az ESC (Escape) és a backslash gomb létrehozása, valamint szintén hozzá köthető az ASCII, azaz az American Standard Code for Information Interchange szabvány, mely a szöveges állományok karakterkészletének egységesítésében játszott óriási szerepet.

Bemer pályafutása során számos nagy cégnél dolgozott. Munkatársa volt a RAND-nek, a Lockheednek és az IBM-nek, de például a General Electric is alkalmazta. Ennek során számos témával foglalkozott, így a mára már gyakorlatilag kihalt, de évtizedekkel korábban – a szakemberek körében – nagy népszerűségnek örvendő COBOL is Bemerhez köthető: az amerikai részt vett a programnyelv létrehozásában. Ő volt az első, aki felhívta a számítástechnikában érdekeltek figyelmét a Y2K problémára: Bemer 1971-ben és 1979-ben is felszólalt a 2000-ik évvel kapcsolatosan várható dátumkezelési nehézségekre (abban az időben nagyjából eredménytelenül).

Bemer büszke volt arra, amit elért: a feleségének, Bettie-nek az autója például ˝ESC KEY˝ rendszámtáblával járja a forgalmat, míg a férfi kocsiján a következő volt olvasható: ˝Yes, I am the father of ASCII˝ – azaz: ˝Igen, én vagyok az ASCII apja˝. Tavaly a kutató megkapta az IEEE rangos Computer Pioneer Award díját, elismeréséül annak, amit a számítástechnika fejlődéséért tett. Személye elvesztésével az IT-világ egy pótolhatatlan ikonja távozott közülünk…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés