Connect with us

technokrata

IBM: Blue Gene rendszerek a legjobb tíz között

Laptop

IBM: Blue Gene rendszerek a legjobb tíz között

Egy független tanulmány a rendszerbe állított szuperszámítógépek száma (224 rendszer) és a szuperszámítógépek összesített teljesítménye (407 teraflop, mely másodpercenként több trillió műveletnek felel meg) alapján egyaránt az IBM-et nevezte meg a világ vezető szolgáltatójaként.

A történelem során először két Blue Gene/L prototípus rendszer is felkerült a tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép listájára. A Blue Gene/L prototípusa radikálisan új formatervezést képvisel a szuperszámítógépek között. A korábbi, hasonló teljesítményű rendszerek méretének mindössze huszadrészét kitevő Blue Gene/L energiafogyasztása és helyigénye sokkal kisebb, mint elődeié. A Blue Gene elsősorban olyan vállalatok számára készül, melyeknek különösen nagy teljesítményű számítógépre van szükségük. Ekkora teljesítmény ilyen kis helyre való koncentrálása kétségtelenül döbbenetes előrelépés, mely felvillantja a szuperszámítógépek jövőjét.

A 11,68 teraflop folyamatos, és 11,68 teraflop maximális sebességével negyedik helyezett Blue Gene/L DD1 prototípusban több mint 8000 PowerPC processzor működik mindössze négy, egyenként hűtőszekrény nagyságú házban. Ez az úttörő jelentőségű rendszer tervezett teljesítményének csupán 1/16 részét jelenti, mellyel a 73. helyről 2003. novemberére a lista negyedik helyére ugrott. A hetedik helyezett Blue Gene/L DD2 prototípus 8,66 teraflop folyamatos, és 11,47 teraflop maximális sebességre képes. A DD2 rendszer Blue Gene/L chipek második generációjára épül, melyek teljesítménye messze meghaladja a DD1 prototípus chipjeinek teljesítőképességét.

„A Blue Gene nyújtotta innovatív, megfizethető és rugalmas teljesítmény, valamint a Deep Computing Capacity on Demand Center segítségével felhasználóink előtt olyan új erőforrások nyílnak meg, melyek segítségével áttörést érhetnek el az üzleti élet, a tudományok és az ipar területén.” – nyilatkozta Dave Turek, Az IBM Deep Computing alelnöke – „Legyen szó akár az időjárás-előrejelzések pontosságának javításáról, jobb autók tervezéséről vagy orvosi kutatások támogatásáról, mindenképpen a szuperszámítógépek új korszakának kezdetét éljük.”

További adatok

– az IBM bármely más szolgáltatónál több, 224 szuperszámítógépet helyezett üzembe (a listán szereplő számítógépek 44,8%-a IBM rendszer
– az összes rendszerbe állított szuperszámítógép közül az IBM termékei képviselik a legnagyobb teljesítményt (összesen 407 teraflop), amely a listán szereplő számítógépek összesített teljesítményének 50%-a
– az IBM rendelkezik a legtöbb szuperszámítógéppel a legjobb 10 (3), 20 (10), 100 (68) és 500 között (150) is

Az „500 legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép listáját” Jack Dongarra, a University of Tennessee, Erich Strohmaier és Horst Simon az NERSC/Lawrence Berkeley National Laboratory, valamint Hans Meuer a University of Mannheim (Németország) szakértői állították össze.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle