Connect with us

Hirdetés

technokrata

CGE-Vivendi-Invitel: ugyanaz, ám mégis más

Laptop

CGE-Vivendi-Invitel: ugyanaz, ám mégis más

2004. június 2-ától az új vezérigazgatója van az Invitelnek.

CGE-től Vivendi-ig
A franciaországi székhelyű Compagnie Génerale des Eaux, vagyis a CGE vállalatcsoport 1987. évben alapította a Compagnie Génerale Satellites et de Televisions, rövidített nevén a CG Sat nevű társaságot. A CG Sat 1994. április 25. napján hozta létre magyarországi leányvállalatát, a CG Sat Hungary Kft-t. A CGE vállalatcsoport 1999. évben felvette a Vivendi nevet, ezért ugyanebben az évben a CG Sat neve Vivendi Telecom Internationalre (VTI), majd 1999. november 9-én a CG Sat Hungary Kft. elnevezése Vivendi Telecom Hungary Kft.-re (VTH) módosult.

A VTH expanzív befektetői politikájának köszönhetően, (1999-ben a Jásztelt Rt.-t, illetve a UTI-csoport 4 helyi koncessziós szolgáltatóját vásárolta fel) a piacra lépése óta eltelt rövid idő alatt Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltató-csoportjává nőtte ki magát, melynek következtében kilenc primer körzet vezetékes telefon szolgáltatójává vált.

Invitel: a csoport átalakulása
A cégcsoport összevonta koncessziós társaságait, előbb 2000. november 30-án a Déltáv Rt. és a Digitel 2002 Rt.-t V-Fon Távközlési Szolgáltató Rt. néven, majd később 2001 I. félévében a többi 5 korábban önálló LTO-t is magába olvasztotta. 2002. elején közös gazdasági társaságot hozott létre a Vivendi Telecom Hungary a székesfehérvári, illetve a pécsi önkormányzattal, abból a célból, hogy alternatív városi távközlési hálózatokat hozzanak létre. Ezenkívül városi hálózata Budapesten is van, részben a Novotron (CorvinTel) felvásárlásával jutott hálózathoz, részben pedig épített is valamennyit. Később a Vivendi Telecom Hungary-csoport, a V-fon Rt.-be vonta össze összes kommunikációs érdekeltségét, tehát nem csupán a helyi koncessziós távbeszélő-vállalatokat, hanem a lakossági és az üzleti kommunikációs vállalkozásokat, illetve az egyéb érdekeltségeket is ez a társaság vette át. Az átalakulás után a V-fon Rt. Vivendi Telecom Hungary Rt. néven működött tovább.

2003. elején az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P. („EEIF”) és a GMT Communications Partners Ltd. 50-50% arányban megvásárolta a Vivendi Telecom Hungary magyarországi vezetékes távközlési szolgáltatót. A tranzakció a 2002. év legjelentősebb komplex felvásárlási ügylete volt Közép- és Kelet-Európában. Az új tulajdonos egyúttal új nevet is jelentet a társaság számára, mivel 2003. szeptember 18-tól Invitel Távközlési Szolgáltató Rt.-re módosították elnevezését.

Befektetők a magyar piacon
A GMT Communications Partners és az AIG Emerging Europe Infrastructure Fund L.P., az American International Group, Inc. magántőke alapja megvásárolta a Vivendi Telecom Hungary Rt.-t. Ezzel új fejezetet nyitva a második legnagyobb vezetékes szolgáltató életébe, mivel az eddigi szakmai befektetők helyét tőkeerős pénzügyi befektetők veszik át. A londoni székhelyű GMT Communications Partners Európa vezető magántőke-specialistája a hírközlési ágazatban, három alapot működtetnek, amelyek már 13 országban 20-nál több befektetést hajtottak végre. Az AIG, amely a világ egyik legnagyobb biztosító társasága, ezenkívül AIG Global Investment Group nevű vállalatán keresztül jelentős magántőke – befektető társaság, több mint 200 intézményi befektető pénzét kezeli. A Vivendi közvetlen tulajdonosa, a fent említett 550-millió USD tőkéjű alap, amely közép- és kelet-európai infrastrukturális befektetésekkel foglalkozik.

Menedzsment
David Riffelmacher úr, az Invitel Rt. 2003. szeptember 1-jén tisztségébe lépett vezérigazgatója 2004. január 1-jei hatállyal személyes okok miatt lemondott posztjáról. Helyét az Igazgatóság elnöke, Ian McKenzie vette át. (McKenzie egyébként már ellátta ezt a feladatot, mégpedig 2003 májusa és szeptembere között.)

2004. június 2-ától az új vezérigazgató Martin Lea. Az értékesítési és marketing hátterű új vezető az elmúlt 12 évben támogatási, távközlési és hálózat-integrációs szolgáltatásokat nyújtó vállalatok élén dolgozott. Nemzetközi vezetői tapasztalatait Amerikában, Európában és Ázsiában szerezte.

A közelmúltban Martin Lea az Intertek Group Plc. elnökhelyettese és egyben a vállalat ETL-SEMKO divíziójának vezérigazgatója volt. Ez utóbbi termékteszteléssel és -vizsgálattal foglalkozik Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Európában.

Ezt megelőzően a szakember a Racal Telecom, az Egyesült Királyság egyik országos távközlési és magán-hálózati szolgáltatásokat nyújtó vállalatának igazgatójaként dolgozott. Ebben a pozícióban a feladata egy új stratégia megvalósítása volt, amelynek eredményeként a cég gyors növekedésnek indult és végül a Global Crossing (Egyesült Államok, globális hálózatüzemeltető) része lett 2000-ben. Lea urat ezt követően a Global Crossing nagy-britanniai tevékenységeinek vezetőjévé nevezték ki. A Racal Telecom előtt a Racal vállalat adatátviteli termékeivel, hálózatintegrációs és szakmai szolgáltatásaival foglalkozó üzletágának európai, közel-keleti és afrikai tevékenységeit irányította.

Kinevezésével kapcsolatban Martin Lea a következőket nyilatkozta: „Nagyon örülök, hogy egy ilyen izgalmas időszakban, az ország uniós csatlakozását követően kapcsolódhatok be az Invitel munkájába és költözhetek Magyarországra. Az Invitel dolgozói és infrastruktúrája igen komoly értéket képviselnek. Biztos vagyok benne, hogy új szolgáltatások kialakításával, az ügyfelek tökéletes kiszolgálására történő elkötelezettséggel és a fejlődési lehetőségek állandó keresésére összpontosító vállalati kultúrával jelentős sikerek előtt állunk.”

Az Invitel Rt. igazgatóságának elnöke változatlanul Ian McKenzie, aki az elmúlt öt hónapban az Invitel Rt. vezérigazgatói tisztségét is betöltötte.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés