Connect with us

technokrata

Actius MM20P – ultrakönnyű notebook a Sharptól

Laptop

Actius MM20P – ultrakönnyű notebook a Sharptól

A Sharp amerikai részlege bejelentette, hogy piacra dobta Actius MM modelljének legújabb változatát, mely továbbra is igen csekély tömegével és nagyfokú hordozhatóságával vonja magára a figyelmet.

Az Actius MM20P lelkét a Transmeta legújabb fejlesztésű Efficeon processzor adja. A TM8600-as lapka 1 GHz-es órajelen működik, ami a forgalmazó szerint kellő teljesítményt nyújt az irodai feladatok ellátáshoz amellett, hogy fogyasztása igen alacsony. Többek között ennek (is) köszönhető, hogy standard (lítium-ionos) akkumulátorról a hordozható eszköz több mint 3 órás üzemidőre képes, de ez akár 9 órára is nyújtható egy nagyobb telep alkalmazásával.

Szinte hihetetlen, de alig 90 dekagramm a kicsiny noteszgép, mely vastagság terén is maradandó nyomot hagy az emberben: 1,55 centiméteres paraméterével az elsők között van a vékony notebookok között. Szintén érdekesség, hogy a masina – köszönhetően az alacsony energiaigényű hardverelemeknek – teljesen ventillátormentes, így nagyon halk működésre képes. Ez azonban nem jelenti azt, hogy valamit kispóroltak volna az elsősorban vállalati felhasználásra tervezett eszközből: DDR SDRAM operatív tára például 512 MB, ami minden környezetben bőven elegendő.

Subnotebookhoz kis kijelző jár: 10,4 colos LCD-je ugyanakkor XGA, azaz 1024×768 pixeles felbontás megjelenítésére képes, ami részletgazdagnak mondható ebben a méretben. Nem kell az integrált megoldásokra támaszkodni a grafikus vezérlő terén: videokártyája egy 16 MB-nyi saját memória felett rendelkező Ati Mobility Radeon. Merevlemezének kapacitása ugyan ˝csak˝ 20 GB, ám abban a környezetben, ahol meg kell állnia a helyét, ez bőven elegendő. Talán az egyetlen kompromisszumot az optikai meghajtó hiánya jelenti: CD-t vagy DVD-t csak külső meghajtó csatolása után lehet ˝megetetni˝ a Sharp ezen modelljével.

A külvilággal a kapcsolattartást a 802.11g vezetékmentes hálózati csatlakozás biztosítja, a Wi-Fi mellett azonban megtalálható egy 10/100 Mbps-os adatátviteli sebességre képes Ethernet csatoló is a notebookban. Kettő darab 2.0-s USB porttal is ellátták, tehát akár pendrive is csatlakoztatható az Actius ezen változatához. Ezen a felületen keresztül lehet kihasználni a DirectHD technológiát, mely voltaképp egy hordozható winchesterre ˝degradálja˝ le a kis masinát: egy asztali számítógéphez csatlakoztatva adathordozóként is felhasználható a noteszgép.

Az MM20P változat a Windows XP Professional változatával előre telepítetten vásárolható meg az Egyesült Államokban, induló ára 1600 dollár.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle