Connect with us

technokrata

Június 15-étől 38-55 százalékkal csökkennek a vezetékes nagykereskedelmi díjak

Laptop

Június 15-étől 38-55 százalékkal csökkennek a vezetékes nagykereskedelmi díjak

Bár a díjmegállapítás a szolgáltatók közti elszámolásban használt díjakra vonatkozik, a NHHT azt reméli, hogy a nagykereskedelmi árak csökkentése hatással lesz a kiskereskedelmi díjakra is, s így még inkább élénkíti a távközlési és Internet-piaci versenyt.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa (NHHT) döntésének értelmében a június 15-étől érvényes új vezetékes összekapcsolási díjak a jelentős piaci erejű szolgáltatók esetében a 2003. év végén megállapított díjakhoz képest 38-55 százalékkal csökkennek. A Tanács várakozásai szerint a nagykereskedelmi díjak mérséklődése hozzájárul a kiskereskedelmi tarifák csökkenéséhez is.

Az NHHT döntése az öt jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatót, a Matávot, az Invitelt, az Emitelt, a Hungarotelt és a Monortelt érinti. A Matáv esetében az átlagos díjcsökkenés 38 százalék. Ennek következtében a helyi hívásvégződtetés 4,20 forintos percdíja csúcsidőben 2,07 forintra, míg csúcsidőn kívül 2,23 forintról 1,09 forintra mérséklődik. Az eddigi országos hívásvégződtetés 6,19 forintról 4,42 forintra csökken csúcsidőben, csúcsidőn kívül pedig 2,99 forintról 2,32 forintra.

Az átlagos díjcsökkentés az Invitel esetében 45 százalék, az Emitel esetében 48 százalék, a Hungarotel és a Monortel esetében pedig 56 százalék. Az Invitelnél a helyi hívásvégződtetés 6,44 forintról 3,94 forintra, az Emitelnél 6,42 forintról 3,58 forintra, a Hungarotelnél 8,10 forintról 3,94 forintra, a Monortelnél pedig 8,67 forintról 3,94 forintra csökken.

A hatóság döntésének egyik legfontosabb következménye, hogy a magyarországi összekapcsolási díjak közel kerülnek az európai uniós átlaghoz. A tanácsot a döntéskor az is vezérelte, hogy tovább mérséklődjenek a hazai vezetékes szolgáltatók közötti indokolatlan összekapcsolási díjkülönbségek is. Míg például az Invitel és a Hungarotel közötti díjkülönbség a helyi hívásvégződtetés tekintetében csúcsidőben elérte a 26 százalékot, csúcsidőn kívül pedig a 35 százalékot, addig június közepétől ezek a különbségek megszűnnek.

A jogszabályok értelmében 2004-től költségalapon kell meghatározni a nagykereskedelmi Internet-díjakat is, amelyek a helyi összekapcsolás díjainál alacsonyabban lettek meghatározva. Az NHHT által hozott határozatok végrehajthatóak, ellenük nincs helye fellebbezésnek. A határozat felülvizsgálatát a határozat kézbesítését követő 15 napon belül – a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsához benyújtott – keresettel a Fővárosi Bíróságtól lehet kérni. A kereset benyújtásának a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.

Az NHHT április 21-én hozta nyilvánosságra a telefondíjakra vonatkozó határozat-tervezeteit: az érintett szolgáltatóknak 20 nap állt rendelkezésükre, hogy ezekkel kapcsolatban észrevételeket tegyenek. Az 5 közzétett határozat-tervezetre részben a közvetlenül érintett szolgáltatók, részben pedig azok vevői reagáltak, így a PanTel, a Tele2, az eTel, illetve az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete. Az új szabályok szerint az NHHT-nak a végleges határozataiban meg kell jelölnie a figyelmen kívül hagyott szolgáltatói felvetések indokait is. Az NHHT a szóban forgó szervezetek javaslatai közül azokat hagyta figyelmen kívül, amelyek alapvetően hibásak voltak, olyan hiányosságokat jeleztek, amelyek a referencia-ajánlatok más szövegrészeiben már szabályozottak voltak, vagy logikai ellentmondást tartalmaztak. Azokat az észrevételeket sem vette figyelembe a tanács, amelyek ellentmondtak a vonatkozó jogszabályoknak, illetve olyan jogosultságok, kötelezettségek biztosítását kérték, amelyekre nincs jogszabályi kötelezettség.

Az NHHT felhívja a figyelmet arra: bár a díjmegállapítás a szolgáltatók közti elszámolásban használt díjakra vonatkozik, a tanács azt reméli, hogy a nagykereskedelmi árak csökkentése hatással lesz a kiskereskedelmi díjakra is, s így még inkább élénkíti a távközlési és Internet-piaci versenyt.

A NHH Tanácsa meghozta határozat tervezeteit a Referencia Helyi Hurok Átengedési Ajánlatokkal kapcsolatban, ami a Referencia Összekapcsolási Ajánlatokhoz hasonlóan a Matávot, az Invitelt, az Emitelt, a Hungarotelt és a Monortelt érinti.

A tervezet értelmében, mind a teljes, mind a részleges hurok átengedés esetében a legnagyobb szolgáltató, a Matáv árai az európai áraknak megfelelően alakulnak. Az európai átlagár jelenleg a teljes átengedés esetében 2.932 forint, a részleges átengedés esetében pedig 1.071 forint. A helyi távközlési szolgáltatók esetében ettől 10 százalékos eltérést engedélyezett a tanács, az eltérő piaci körülmények figyelembe vétele miatt.

Az NHHT határozat tervezete értelmében új elemként jelenik meg az úgynevezett bitfolyam hozzáférés szolgáltatás. Ennek az új szolgáltatásnak a célja, hogy megkönnyítse a helyi hálózatokhoz való hozzáférést, a szélessávú Internet nyújtását, ezzel is elősegítve új szolgáltatók megjelenését ebben a piaci szegmensben.

Az NHHT ugyanakkor fontosnak tartja megjegyezni, hogy nemzetközi tapasztalatok hiányában előre nem jósolható meg ennek a szolgáltatásnak a valódi piaci hatása. Ez a döntés is illeszkedik azonban a tanács azon törekvéseihez, amivel az európai versenyfeltételek kialakítását tartja egyik fő feladatának.

A határozat tervezetek teljes terjedelmükben az NHH honlapján megtekinthetőek. A nyilvánosságra hozott tervezetekhez az érdekelt szolgáltatók július 5-éig szólhatnak hozzá, melyet követően várhatóan még júliusban megszületik a végleges döntés.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle