Connect with us

technokrata

Új Mozilla és Firefox böngészők

Laptop

Új Mozilla és Firefox böngészők

A nyíltforrású projektjéről ismert Mozilla fejlesztőcsapat elérhetővé tette legújabb böngészőit.

Utoljára januárban illetve februárban írtunk a Mozilla és a Firefox böngészők helyzetéről. Nos, a programozók munkájának köszönhetően mindkét browser megújult, s letölthetővé vált. Az előbbiből az 1.7 Release Candidate 3-as változat a legfrissebb, az utóbbiból pedig a 0.9-es RC vált e napokban feltelepíthetővé.

Ismeretes, hogy a Firefoxot a Mozilla Project programozói az eredeti Mozilla browser leváltására fejlesztik. A szoftvert használók nagy része ugyanis méretét tekintve szükségtelenül terjedelmesnek tartja, tartotta a szoftvert – így született meg annak az ötlete, hogy alapvetően meg kellene változtatni a Mozilla-t. Ettől függetlenül a Firefox minden olyan funkcióval bír, ami manapság elengedhetetlen részét kell(ene) hogy képezzen egy böngészőnek: füles kialakítás, popup blokkolás stb. A fentiekből láthatóan egyelőre mégis egymás mellett fut a két projekt, így mindenki kedvére választhat, ha alternatívát szeretne az Internet Explorer helyett.

Nézzük az újdonságokat! Az 1.7-es Mozillában jelent először a Talkback nevű eszköz, mellyel könnyebben lehetett értesíteni a fejlesztőket arról, ha a szoftverrel probléma adódott. Továbbfejlesztették a dátumkezelést, a cookie-k menedzselését, a tenyérszámítógépekkel való e-mailes szinkronizációt, az elektronikus levelek letöltésének, megnyitásának és elmentésének sebességét. A kódon dolgozók szerint közel tíz százalékkal vált gyorsabbá a böngésző, s öt százalékkal kisebbé a forráskód. Ezenfelül még további apróbb foltozgatás is helyt kapott a szoftverben (például új ikonok jelentek meg a Mozilla-val kapcsolatos állományokhoz).

Mindkét szoftver linuxos és Windows-os környezetbe szánt változata letölthető, akár szerverünkről is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle