Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy bevett programozói gyakorlat jogi vitákat szül

Laptop

Egy bevett programozói gyakorlat jogi vitákat szül

Jogi szempontokból aggasztó az a bevett szokás, miszerint a programozók cégről cégre magukkal viszik saját kódjaik nagy részét.

A legtöbb szoftverfejlesztő használt már vagy rendszeresen használja az úgynevezett kódkölcsönzést (code-borrowing), derült ki egy több mint 3000, a szakmában dolgozó ember megkérdezésével lezajlott kutatásból. Az Out-law.com szerint a programozók nagy része teljességgel elfogadhatónak tartja, hogy az általa készített kódsorokat magával viszi, ha más cégnél vállal munkát – ez azonban jogi problémákhoz vezethet. Az adott programsorok ugyanis így több cég birtokába is jutnak: egy programfejlesztő által elkészített szoftver (és forráskódja), melyet alkalmazója kifizetett, (elméletileg) jogilag már nem az ő tulajdonában van, hanem az a szervezet birtokolja, amelyiknek a megrendelésére azt előállította.

˝A kód másolása vagy újrafelhasználása, habár néhány esetben törvénytelen, bevett gyakorlatnak számít a szoftverfejlesztésben.˝ – nyilatkozta az egyik érintett – ˝A legtöbb fejlesztő, akivel kapcsolatba kerültem (beleértve magamat is), újrafelhasznált vagy lemásolt egyes kódrészleteket annak érdekében, hogy könnyebben dolgozhasson vagy egy olyan alkalmazást is implementáljon, melyre az adott munkánál szükség van.˝ Sokan ráadásul anélkül is képesek ugyanannak a funkciónak egy korábban már megírt változatát előállítani, hogy lemásolnák a kódot: egyszerűen emlékeznek arra, amit korábban csináltak. Mindezt tetézi még, hogy – legalábbis az USA-ban – a fejlesztők gyakran váltanak munkahelyet, tehát a fenti folyamat gyorsan lezajlik, még egy programozónál nézve is, egy évben akár többször is.

Susan McKiernan, az Out-law.com mögött álló ügyvédi iroda egyik tagja szerint a problémát az okozza, hogy nem határozható meg egyértelműen: egy forrásnak mekkora része minősül már az adott szoftver alapvető részének. McKiernan tapasztalataira alapozva úgy véli: nem jelenthető ki konkrétan, hogy a forrás hány százaléka adja meg egyértelműen az adott programot. Az ügyvéd megemlített egy olyan esetet, melynek során egy, az USA-ban lefolytatott szerzői jog perben a forrás alig 2-3 százalékának átvétele miatt is bűnösnek találták a vádlottat.

Az Internet további rizikófaktornak számít, vélekedett McKiernan. Szerinte az, hogy egy szoftver a világon bárhonnan elérhető, illetve, hogy léteznek olyan fórumok, melyek kifejezetten kódcserével foglalkoznak, még jobban elősegíti a törvénytelen forrásmásolás szokását. Ezenfelül a kóderek szeretnek dicsekedni munkájukkal. A programozás nehéz feladat, így egyáltalán nem meglepő, hogy aki szakértő a témában, az – okkal – büszke a teljesítményére. ˝Még nem találkoztam olyan fejlesztővel, aki el akarta volna rejteni a kódját.˝ – mondta a felmérés egyik résztvevője – ˝A programozók büszkék az általuk előállított kódra, és szeretnék, ha a többiek látnák briliáns megoldásaikat. Az pedig a cégek és a menedzserek dolga, hogy szerzői jogi kérdésekkel törődjenek.˝



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés