Connect with us

technokrata

Amit egy DVD-ről tudni érdemes – DVD Identifier

Laptop

Amit egy DVD-ről tudni érdemes – DVD Identifier

Ki gyártotta, mekkora sebességgel írható, mennyi a tényleges kapacitása: a DVD IDentifier könnyedén képes a korongok fontos paramétereinek meghatározására.

Megszokhattuk, hogy a népszerű márkákat birtokló vállalatok által forgalomba hozott elektronikai eszközök többnyire kevésbé ismert távol-keleti gyártók termékei, melyek gyakran csak annyiban térnek el az eredetitől, hogy azt a nyugat-európai vagy amerikai cég saját logójával látja el. Hasonló jelenség tapasztalható a CD-k és DVD-k terén is: egy-egy ismertebb márka alapanyagául szolgáló lemez gyakran olcsóbban hozzáférhető, ha nem ragaszkodunk a (megszokott) névhez. A kevésbé ismert korongokkal azonban nem árt vigyázni, hiszen egy olyan távol-keleti név, ami számunkra nem sokat mond, minőség szempontjából is lehet megbízhatatlan (ami sajnos nem csak ezekre a típusokra vonatkozik).

Mégis mit lehet tenni, ha nagyobb mennyiség vásárlása előtt szeretnénk meggyőződni arról, mik a jellemzői az adott típusú DVD-knek? Érdemes megvizsgálni a lemezekre előre rögzített információkat, melyekkel – elméletileg – minden korongnak rendelkeznie kell. Ezt a feladatot képes ellátni például a DVD Identifier nevű alkalmazás, melynek szabadon használható, 3.3-as változata már letölthető (akár a Terminal Download szerveréről is). Fejlesztői szerint a program megbízható adatokkal szolgál a meghajtóba helyezett lemezről.

Mely DVD-ket képes kezelni a szoftver? Az összes változatot: DVD+R/RW, DVD-R/RW, DVD-RAM; sőt, a legújabb verzió már a duplarétegű korongokat is felismeri. Egyszerű felületén gyorsan tájékozódni lehet a behelyezett média típusáról, a gyártó azonosítójáról és nevéről, a lemez alkalmazási kódjáról, a DVD-re írás támogatott sebességeiről és az üres korong tényleges kapacitásáról (MB-ban és MiB-ban is). A DVD Identifier természetesen a számítógépben levő optikai meghajtóról is szolgál adatokkal (modellszáma, firmware száma, támogatott média típusa stb.). Mivel a szoftver ingyenes, érdemes próbára tenni tudását – meglepő tényeket közölhet egy felcímkézett, ismert márkanév alatt forgalomba hozott korongról is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle