Connect with us

DVD-filmek három dimenzióban

Laptop

DVD-filmek három dimenzióban

Egy új eljárásnak köszönhetően megoldódik a háromdimenziós filmek drága előállításának problémája – írtuk két éve. Azóta kiforrott a technológia, melynek kereskedelmi alkalmazását pár hete jelentették be.

Majdnem pontosan két éve írtunk a DDD nevű USA-beli cégről, mely közölte: megoldást kínál a DVD-filmek ˝3D-sítésére˝. Háromdimenziós mozgókép készítése hosszan tartó, drága folyamat (kilenc vagy annál is több kamera szükséges egy-egy jelenet elkészítéséhez); s mivel a kínálat szegényes, a televízió-gyártók nem is törik magukat az újabbnál újabb modellek létrehozására. A Santa Monica-i székhelyű szoftverfejlesztő – az általa létrehozott technológia által – lehetőséget nyújt arra, hogy az összes kétdimenziós filmet át lehessen konvertálni 3D-sre. Ennél is továbbmentek a DDD-nél: a konverzió után létrejövő hatalmas adathalmazt összetömörítik, így nem is olyan nehéz már eljuttatni az előfizetőkhöz a digitális anyagot.

Sajnos nemcsak a fejlesztőn múlik az előállított tartalom lehetőségeinek maradéktalan kihasználása: az eljárással átalakított filmeket kevés eszközzel lehet élvezni. Két évvel ezelőtt még körülbelül 25 ezer dollárba került egy olyan, a StereoGraphics által fejlesztett LCD, amely képes volt megbirkózni a DDD által előállított formátummal; ennek ellenére a szoftverfejlesztő vállalat vezérigazgatója, Chris Yewdall akkor úgy vélte, hogy öt év múlva már csak mindössze 20 százaléknyi árkülönbség lesz egy hagyományos és egy 3D-s kijelző között.

Arról egyelőre nem tudunk nyilatkozni, hogy az igazgató jóslata valóra válik-e, de az tény, hogy a 22 colos, csúcskategóriás, folyadékkristályos SynthaGram Monitor ára már ˝csak˝ 17 ezer dollár, ami azért jelentős mérséklődés a 2 évvel ezelőtti állapothoz képest. A 18,1 colos készülék ára pedig már a 4 ezer dollárt sem éri el, ami ha barátinak nem is nevezhető, mindazonáltal nem teszi elérhetetlenül drága tartományba a kijelzőt. További könnyebbség, hogy bármilyen DVD filmet le lehet játszani háromdimenziós változatban, nincsen szükség speciális tartalomra.

Hogyan működik?

Lássuk egy kicsit részletesebben a folyamatot: egy létező kétdimenziós film egy jelenetének kezdő és utolsó képkockájára legenerálnak egy úgynevezett mélységi térképet. Az eljárás során egy szürkeszín skálát használnak erre, azaz míg például a jelenet előterében álló emberi alak fehér színt kap, a távoli horizont fekete lesz. Az összes többi objektumot, ami e két távolság között található, szürke színnel látnak el; ennek sötétsége attól függ, milyen távol van a jelenet elején álló emberi alakhoz képest.

Ezen adatbázis elkészülte után egy algoritmus ˝veszi kézbe˝ a dolgokat, amely meghatározza a jelenetben látható objektumok egymás közti kapcsolatát, illetve a jelenet összes többi képkockájára kiszámolja a fent ismertetett mélységi térképet. Mikor vége ennek a fázisnak, az elkészült anyag tartalmazza egyrészt a sértetlen kétdimenziós adatokat, és emellett megtalálható már az összes, tömörített háromdimenziós információ is benne. Ez az eljárás mindössze 4 százalékkal növeli meg az eredeti film méretét.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom