Connect with us

Hirdetés

technokrata

DVD-filmek három dimenzióban

Laptop

DVD-filmek három dimenzióban

Egy új eljárásnak köszönhetően megoldódik a háromdimenziós filmek drága előállításának problémája – írtuk két éve. Azóta kiforrott a technológia, melynek kereskedelmi alkalmazását pár hete jelentették be.

Majdnem pontosan két éve írtunk a DDD nevű USA-beli cégről, mely közölte: megoldást kínál a DVD-filmek ˝3D-sítésére˝. Háromdimenziós mozgókép készítése hosszan tartó, drága folyamat (kilenc vagy annál is több kamera szükséges egy-egy jelenet elkészítéséhez); s mivel a kínálat szegényes, a televízió-gyártók nem is törik magukat az újabbnál újabb modellek létrehozására. A Santa Monica-i székhelyű szoftverfejlesztő – az általa létrehozott technológia által – lehetőséget nyújt arra, hogy az összes kétdimenziós filmet át lehessen konvertálni 3D-sre. Ennél is továbbmentek a DDD-nél: a konverzió után létrejövő hatalmas adathalmazt összetömörítik, így nem is olyan nehéz már eljuttatni az előfizetőkhöz a digitális anyagot.

Sajnos nemcsak a fejlesztőn múlik az előállított tartalom lehetőségeinek maradéktalan kihasználása: az eljárással átalakított filmeket kevés eszközzel lehet élvezni. Két évvel ezelőtt még körülbelül 25 ezer dollárba került egy olyan, a StereoGraphics által fejlesztett LCD, amely képes volt megbirkózni a DDD által előállított formátummal; ennek ellenére a szoftverfejlesztő vállalat vezérigazgatója, Chris Yewdall akkor úgy vélte, hogy öt év múlva már csak mindössze 20 százaléknyi árkülönbség lesz egy hagyományos és egy 3D-s kijelző között.

Arról egyelőre nem tudunk nyilatkozni, hogy az igazgató jóslata valóra válik-e, de az tény, hogy a 22 colos, csúcskategóriás, folyadékkristályos SynthaGram Monitor ára már ˝csak˝ 17 ezer dollár, ami azért jelentős mérséklődés a 2 évvel ezelőtti állapothoz képest. A 18,1 colos készülék ára pedig már a 4 ezer dollárt sem éri el, ami ha barátinak nem is nevezhető, mindazonáltal nem teszi elérhetetlenül drága tartományba a kijelzőt. További könnyebbség, hogy bármilyen DVD filmet le lehet játszani háromdimenziós változatban, nincsen szükség speciális tartalomra.

Hogyan működik?

Lássuk egy kicsit részletesebben a folyamatot: egy létező kétdimenziós film egy jelenetének kezdő és utolsó képkockájára legenerálnak egy úgynevezett mélységi térképet. Az eljárás során egy szürkeszín skálát használnak erre, azaz míg például a jelenet előterében álló emberi alak fehér színt kap, a távoli horizont fekete lesz. Az összes többi objektumot, ami e két távolság között található, szürke színnel látnak el; ennek sötétsége attól függ, milyen távol van a jelenet elején álló emberi alakhoz képest.

Ezen adatbázis elkészülte után egy algoritmus ˝veszi kézbe˝ a dolgokat, amely meghatározza a jelenetben látható objektumok egymás közti kapcsolatát, illetve a jelenet összes többi képkockájára kiszámolja a fent ismertetett mélységi térképet. Mikor vége ennek a fázisnak, az elkészült anyag tartalmazza egyrészt a sértetlen kétdimenziós adatokat, és emellett megtalálható már az összes, tömörített háromdimenziós információ is benne. Ez az eljárás mindössze 4 százalékkal növeli meg az eredeti film méretét.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés