Connect with us

Új program segíti a bankközi kommunikációt

Laptop

Új program segíti a bankközi kommunikációt

A refinanszírozási ügyeletek azonnali adatcseréjére és a biztonságosabb, korszerűbb adatfeldolgozásra nyílik lehetőség a Vemsoft Kft. által kifejlesztett új banki rendszerrel, így az ügyfelek gyorsabb ügyintézési időre számíthatnak.

Az állami támogatott hitelek közül a jelzáloglevél kamattámogatása mellett nyújtott, úgynevezett forrástámogatott hitelek igénybevétele banktechnikai szempontból roppant összetett, és buktatókkal teli világ. Azok a bankok, melyek nem rendelkeznek saját jelzálogbankkal, de a forrástámogatott hitelek nyújtásában részt szeretnének venni, egy jelzálogbankkal együttműködési megállapodást kell kötniük. A kereskedelmi bankok többsége az FHB-val kötötte meg ezt a megállapodást.

Alapvetően a támogatott hitel folyósítása úgy zajlik, hogy az ügyfél egy kereskedelmi banktól igényli a kedvezményes lakáshitelt, majd a kereskedelmi bank az FHB-hoz fordul, aki a tranzakcióhoz a hitel refinanszírozását követően állami támogatott forrást nyújt. Ennek az összetett folyamatnak az egyik elsődleges feltétele, hogy a két bank úgymond „egy nyelvet” beszéljen egymással. Ez a nyelv, mint már annyiszor, a számítástechnika nyelve – ismerteti röviden legújabb fejlesztésük mibenlétét Porcsalmy Imre, a Vemsoft Kft. ügyvezető igazgatója.

Elengedhetetlen, hogy a refinanszírozást végző FHB, és az érdekelt kereskedelmi bank közötti adatközlés gördülékenyen folyjék. Ennek az adatforgalomnak a biztosítására a bankok egy speciális interface-szel rendelkeznek, amelyen keresztül a már refinanszírozott hitelekre, valamint a fedezetekre vonatkozó adatváltozásokkal kapcsolatban a résztvevő felek haladéktalanul értesíthetik egymást. Az adott kereskedelmi bank és az FHB között a kapcsolat már a fedezetül szolgáló ingatlan értékbecslésénél megkezdődik, és egészen a hitel teljes kiegyenlítéséig tart, ami több évtizedes folyamat is lehet.

A Vemsoft modulja a teljes folyamat kezelésére alkalmas. A jelzálogbank már az értékbecslési adatokat elektronikus úton küldi meg az érintett pénzintézet részére. A hitel számlavezetését a kereskedelmi bank végzi, és a számlamozgást már előre jelzi az FHB felé (például előtörlesztésről két nappal korábban küld értesítést). A havi törlesztések átutalása az FHB felé akkor is megtörténik, ha az ügyfél a Bank felé nem teljesít.

A programban a fentieken túl az ingatlanok földhivatali bejegyzésének állapota is regisztrálásra kerül – tekintettel arra, hogy csak határozattal bejegyzett jelzálogjog esetén refinanszírozható a hitel – illetve figyelemmel kíséri azt is, hogy az ügyfél eleget tett-e esedékes fizetési kötelezettségének. Követi a folyamatba beépített határidőket, és szemmel tartja a fedezetekben bekövetkezett változásokat ezzel biztosítva a két bank adatainak egyezőségét is. Megoldja tehát a gondot, amit a hatalmas adattömeg, a határidők sokasága, és az egyeztetés sokszor napi feladatai korábban a banki ügyintézők vállára tettek.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom