Connect with us

Hirdetés

technokrata

NHH: Bevonás a piacelemzési folyamatba

Laptop

NHH: Bevonás a piacelemzési folyamatba

Közlemény a szolgáltatók és a szélesebb szakmai közvélemény piacelemzési folyamatba történő bevonásáról.

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (a továbbiakban: Eht) 52.-57. §-aiban részletezi a piacmeghatározás, jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása és kötelezettségek előírása kapcsán a Tanácsra háruló feladatokat. Ez a munka a hazai hírközlési szektor olyan átfogó és részletes elemzését tartalmazza, amelyre az eddigiekben még nem volt példa, és amely ugyanakkor a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatókra szintén új, a hírközlési törvényben körvonalazott feltételek közötti és tartalmú kötelezettségek előírását alapozza meg.

Mint ilyen, a Tanács ezen döntéseit megalapozó szakmai munka több szempontból is indokolhatóan és szükségesen az érintettek és a szélesebb szakmai közvélemény bevonásával kell, hogy megtörténjen:

  • Biztosítani kell a piaci résztvevők, ezen belül a potenciálisan, illetve a korábbi szabályok szerint megállapítottan jelenleg jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók számára a tényleges véleménynyilvánítási lehetőséget, az eljárásban való érdemi szakmai részvételt, összhangban az EHT-nek a hatósági eljárások alapelveiről szóló rendelkezéseivel.
  • Biztosítani kell a szolgáltatók körén túl a szélesebb szakmai közvélemény, ideértve a tudományos igényű szerveződések, szakmai és fogyasztói érdekképviseletek stb. folyamatos tájékoztatását és lényegében a műhelymunkába való bevonását is, biztosítva ezzel a Hatóság piacelemzési folyamat során szükséges széleskörű tájékozódását és a szakmai vélemények megismerését, erősítve a Tanács határozatainak megalapozottságát.

Figyelembe véve a piacelemzéssel kapcsolatban felmerülő elméleti és gyakorlati problémák széles körét, a piacelemzési folyamat és annak szabályozásának újszerűségét, az érintettek rendkívül nagy számát, valamint a rendelkezésre álló időkereteket a Hatóság a piacelemzési munka szakmai egyeztetésére a célnak és a körülményeknek megfelelő sajátos fórumrendszert alakított ki.

A fórumrendszer részei és időbeli ütemezése

Az egyeztetés három lépcsőben történik meg az alábbi ütemezésben:

    1. lépcső

      Május közepén közzétételre kerültek az NHH internetes honlapján a piacelemzéssel kapcsolatos első módszertani anyagok (szolgáltatási és földrajzi piac meghatározások, a jelentős piaci erejű szolgáltatók kijelölésének elvei és módszertana), ezt követően június első napjaiban széleskörű konzultációra kerülhet sor a hírközlési piac résztvevőinek bevonásával az alábbi témákban:

      • A piacelemzési munka szakmai tartalmának átfogó ismertetése;
      • A piacelemzési munka időütemezésének bemutatása, beleértve a hazai és EU-s egyeztetéseket;
      • Az eddig végzett munka összefoglalása, különös tekintettel a szolgáltatói adatszolgáltatások tapasztalataira;
      • A piacelemzési munka módszertani anyagainak megvitatása;

    2. lépcső

      Szakmai vitafórum a szolgáltatók, tudományos irányultságú szervezetek és a legszélesebb érdeklődő szakmai kör bevonásával június második felében a piacmeghatározás szakmai szempontból központi, illetve újszerű kérdéseinek megvitatására, például:

      • Az új szabályozási keretrendszer lényegi elemei;
      • A szabályozó hatóság szerepe, feladatai;
      • A hazai szabályozási környezet;
      • A hírközlési piac speciális kérdései (technológia semlegesség, helyettesíthetőség, feltörekvő piacok, infrastruktúra és/vagy szolgáltatás alapú verseny stb.).

    3. lépcső

      Szolgáltatói konzultációk az előző két fórum alapján körvonalazódó szakmai kérdésekben, az adott szakmai kérdéskörben érintett meghatározó szolgáltatók bevonásával június végén, július elején.

A Hatóság az egyeztetésnek ezzel a rendszerével a kötelezően alkalmazandó államigazgatási eljárások rendszerén túl is lehetőséget biztosít az érintetteknek a piacelemzési folyamatban való érdemi részvételre. Természetesen ez a megközelítés nem helyettesíti az eljárás kötelező érvénnyel meghatározott szabályait, így a Tanács a piacelemzés alapján meghozandó határozatainak tervezetét az EHT 36. §-ában foglaltaknak megfelelően egyeztetni fogja az érdekeltekkel.

Jelen közlemény célja a program ismertetése abból a célból, hogy az érdekeltek képet kapjanak a folyamat egészéről és, hogy az egyes események közötti rövid idő ellenére fel tudjanak készülni a fórumokra. Az egyes rendezvényeket megelőzően a Hatóság internetes honlapján nyilvánosságra hozza azok helyét, időpontját és részletesebb témáját, illetve programját.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés