Connect with us

technokrata

Az IVSZ az elektronikai hulladékok kezelésére koordináló szervezetet hozna létre

Laptop

Az IVSZ az elektronikai hulladékok kezelésére koordináló szervezetet hozna létre

E-hulladék ügyben a versenytársaknak is közös az érdekük.

A hulladékká váló elektromos és elektronikai berendezések kezelése rövid időn belül komoly kihívás elé állítja a hazai infokommunikációs és elektronikai ipart. Minden elektronikai terméket gyártó és forgalmazó vállalat ugyanis csak jelentős ráfordításokkal tud majd megfelelni az új előírásoknak. Ezt felismerve az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) – a nyugat-európai jó példák alapján – egy olyan koordináló szervezet létrehozását szorgalmazza, amely mind a majdani kötelezett cégek érdekeit, mind a környezetvédelmi szempontokat teljes mértékben figyelembe veszi.

Becslések szerint ma Magyarországon mintegy 120-130 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladék képződik. Ráadásul ez az érték évente 8%-kal nő. Az e-hulladékok kérdésének hatékony megoldására ezen eszközök gyártóinak és forgalmazóinak kiemelt figyelmet kell fordítani. Ezt fogják kikényszeríteni az Európai Unió e-hulladék kezelésre vonatkozó direktívái, amelynek nyomán 2004 augusztusáig meg kell teremteni a hazai szabályozást. Azonban még a felkészült cégek is csak távoli kihívásként érzékelik az európai uniós csatlakozás utáni kötelezettségeiket, ezért kezdett az IVSZ széleskörű érdekképviseleti tevékenységbe.

Konferencia az e-hulladékok hatékony felszámolásáért
Az IVSZ és a független szakértőkből álló e-WM csoport közös konferenciát rendezett az Európai Unió elektronikai hulladékok kezelésére vonatkozó irányelveinek magyar környezetbe való átültetése kapcsán.

A konferencián a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főtanácsosa, Kelemen József, az IVSZ és az e-WM Group szakemberei, valamint multinacionális és nagy magyar gyártó és forgalmazó vállalatok képviselői vitatták meg a felmerülő új feladatokat. A megbeszélésen világossá vált, hogy a gyártók az új kötelezettségeknek egyenként igen nehezen, csak hatalmas ráfordítással tudnak megfelelni, ezért a szektor egymással versenyző szereplőinek együtt kell működniük ebben a kérdésben.

Koordináló szervezet gondoskodna az e-lomok további útjáról
Az IVSZ és a vele együttműködő e-WM Group szakemberei azt javasolják, hogy a gyártók és forgalmazók közösen alapítsanak egy hulladékkezelést koordináló szervezetet. Ez a közhasznú társaság teljes egészében non-profit módon vállalja fel az elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtését, feldolgozását, valamint a hatóság által előírt bejelentési kötelezettségek teljesítését. Jól működő svéd, svájci, holland példák bizonyítják, hogy ez a modell a gyártók számára rendkívül költséghatékony és egyszerű megoldást jelent, egyúttal az állam számára is megfelelő.

A konferencia résztvevői bíznak abban, hogy a minisztériummal kialakuló konstruktív párbeszéd eredményes lesz, és a rendeletek megalkotásáig meglévő viszonylag rövid idő alatt sikerül olyan, a gyakorlatban is alkalmazható és működőképes kompromisszumokat kötni, mely mindkét félnek elfogadható.

„Az IVSZ kiemelten kezeli az elektronikai hulladékokkal kapcsolatos kihívást: felismertük, hogy az e-hulladékok kezelése olyan többletterhet jelent a teljes infokommunikációs és elektronikai szektor számára, melynek racionális keretek között tartása alapvető érdekünk. Az IVSZ több, a kérdésre megoldást kínáló szervezettel folytatott megbeszélést. Úgy látjuk, hogy tagjaink érdekei abban a nyugati-európai mintákra épülő modellben érvényesülnek maradéktalanul, amelyet az e-WM Group ajánlata tartalmaz. Ezért a velük való együttműködés mellett döntöttünk.” – mondta Kátai Szabolcs, az IVSZ projektmenedzsere.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle