Connect with us

technokrata

Windows-os funkciókkal felvértezett Linux a Suntól

Laptop

Windows-os funkciókkal felvértezett Linux a Suntól

A Sun Microsystems tervei szerint hamarosan kiadja Java Desktop Systemének második változatát, melyet kifejezetten az asztali számítógépekre szán.

A Sun Java Desktop Systemének új változata számos olyan funkcióval gyarapodik, mely a Microsoft Windows-át használók kényelmét már régóta szolgálja. Például a JDS-ben megjelenik az automatizált szoftverfrissítési szolgáltatás, valamint egy olyan eszköz, amivel távolról lehet a rendszert irányítani. Szintén ebben a változatban válik először elérhetővé a Sun Configuration Managere, mely lehetővé teszi a rendszergazdák számára, hogy különböző privilégiumokat állítsanak be a felhasználók számára, s ennek révén könnyedén létrehozhatók lesznek az asztali rendszert használók számára különböző csoportok is. Felröppent az a hír is, hogy a JDS magában fogja foglalni a Java Studio és a NetBeans fejlesztőeszközöket is – a Sun hivatalosan nem kívánta ezt kommentálni.

A Java Desktop System a Sun egyik azon erőfeszítésének eredménye, mely arra irányul, hogy kiterjessze bevételeit az eddig főként szerverpiaci érdekeltségekkel rendelkező vállalatnál – ez utóbbi szegmens ugyanis az elmúlt időkben csökkenő bevételeket produkált a Sun számára. Maga az operációs rendszer Linuxra alapul, de a fejlesztők bejelentették, hogy 2004. közepére ki fognak adni egy olyan változatot is, mely a Sun saját OS-ére, a Solaris-ra fog épülni.

Vállalatok számára egy évre 100 dollárba kerül a JDS felhasználónként, ez a kiadás azonban felére csökkenthető, ha a vállalat megveszi a Sun Java Enterprise Systemét. Ez utóbbi a szerver operációs rendszer szerepét hivatott betölteni: olyan szoftverek gyűjteményét tartalmazza, melyek nagy segítséget nyújtanak a rendszergazdáknak, mindennapos teendőik elvégzése során. Ez a promóció egyébként egészen 2004. végéig áll, jelentették be a vállalatnál.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle