Connect with us

technokrata

Mininoteszgép Transmeta processzorral

Laptop

Mininoteszgép Transmeta processzorral

Az USA-beli OQO egy érdekes kinézetű notebookot dobott piacra, mely méretét és tudását tekintve is valahol a PDA és a noteszgép között helyezkedik el.

Az Apple és az IBM korábbi alkalmazottjai hozták létre a San Francisco-i OQO vállalatot, mely januárban, a Las Vegas-i CES kiállításon már működő prototípusként bemutatta az OQO Model 01, igen fantáziadús névre hallgató eszközt. Az üzleti felhasználásra szánt kicsiny számítógép várhatóan ősszel kerül majd forgalomba, egyelőre nem ismert áron.

Az OQO termékét az különbözteti meg a palmtopoktól, hogy Windows XP Home operációs rendszerrel látták el, s minden olyan alkalmazást képes futtatni, amit egy asztali PC is. Az 1 GHz-es Transmeta processzor a chipgyártó legújabb fejlesztése: Efficeon lapka biztosítja a kellő számítási teljesítményt. Operatív tárának mérete 256 MB, ami egy ilyen kis készüléknél meglepően nagynak tűnik, de ne feledjük, a fejlesztők egy kompakt noteszgépet szeretnének a felhasználó kezébe adni.

A speciális, rázkódásvédelemmel bíró merevlemez kapacitása 20 GB, s természetesen nem tartalmaz sem floppy, sem optikai meghajtót. Kijelzője 800×480 pixeles (W-VGA) felbontás megjelenítésére képes; az LCD képátlója 5 col. A folyadékkristályos kijelző kialakítása transzreflektív, azaz nem okoz problémát azt sem, ha kültéri, erős fényviszonyok mellett használja tulajdonosa. Komplett – bár kisméretű – QWERTY billentyűzet található az eszközön, mely könnyen ˝tábla PC-síthető˝ is, ekkor egy digitális ceruzával lehet vezérelni.

Helyet kapott egy 1.1-es USB és egy Firewire port is az OQO termékén, amelynél azonban elsősorban a vezetékmentesség dominál: támogatja mind a bluetooth, mind a 802.11b vezetéknélküli technológiát. Dokkoló kábelen keresztül bővíthető a mininotebook funkcionalitása: további USB portokat, hangkimenetet, külső megjelenítőre való csatlakoztathatóságot és Ethernet-hálózathoz való kapcsolhatóságot kap a felhasználó.

Az eszköz lítium-polimer akkumulátora könnyen eltávolítható; maga a termék egy töltéssel 2-6 órán keresztül használható. Tartalmaz még egy 3,5 mm-es sztereó fülhallgató aljzatot is, valamint mikrofonnal is rendelkezik.

Fizikai paraméterek

Méret: 122,5x85x22,5 mm
Tömeg: 397 grammSzólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp