Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letölthető a 10.0-s Mandrakelinux

Laptop

Letölthető a 10.0-s Mandrakelinux

A közösségi változat utána a hivatalos verzió is elérhetővé vált.

A Mandrakelinux egyike azon nyíltforrású operációs rendszereknek, melyek már a 2.6-os rendszermagra épülnek. A tavaly év végén megjelentetett kernel több változást is hozott a korábbi stabil, 2.4-es változathoz képest: jobban támogatja a multiprocesszoros számítógépeket, kevésbé érzékeny a merevlemezes műveleteknek az operációs rendszer teljesítményét visszafogó hatásaira stb. A Red Hat Fedora 2-ese és a SuSE 9.1-es változata mellett így már a Mandrakelinux is élvezheti ezeket az előnyöket. A szoftver egyébként a 2.6.3-as kernelre alapul.

Mi kapott még helyet az operációs rendszerben? A két legnépszerűbb grafikus kezelői felület, a KDE és a GNOME is belekerült: az előbbiből a 3.2-es, az utóbbiból pedig a 2.4.2-es verzió. Megtalálható benne az OpenOffice.org 1.1-es változata és a KOffice 1.3, így az alapvető irodai feladatokkal (szövegszerkesztés, táblázatkezelés) nem lehet probléma. Belekerült a népszerű, szabadon használható GIMP grafikus szerkesztőprogram 1.2.5-ös verziója is, a webböngészést pedig a Mozilla 1.6-os változata teszi lehetővé.

Az Apache 2.0.48-as változata, a Samba 3.0.2 és az adatbázis-kezelő MySQL 4.0.18-as verziója szintén a megújult Mandrakelinux részét képezi – csakúgy, mint az OpenSSH biztonságos hozzáférést szolgáló 3.6.1p2-es változata. További fontosabb elemek: Glibc 2.3.3 Native POSIX Threads Library (NPTL) támogatással, GCC 3.3.2, ProFTPD 1.2.9, Postfix 2.0.18, IceWM 1.2.13, Gnumeric 1.2.6, XMMS 1.2.9.

Az operációs rendszert a Pentium és az annál újabb processzorokra optimalizálták, így a korábbi x86-os processzorokon nem futtatható. A Mandrakelinux 66 különböző nyelvet, köztük a magyart is támogatja.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés