Connect with us

Hirdetés

technokrata

Többmillió dolláros kártérítést fizet riválisának a Microsoft

Laptop

Többmillió dolláros kártérítést fizet riválisának a Microsoft

Redmond beleegyezett, hogy a norvég Opera Software számára közel 13 millió dollár kártérítést fizessen ki azért, mert ez utóbbi cég böngészőin nem megfelelően jelentek meg egyes weboldalak.

A böngészőpiac majdnem teljes egészét domináló Internet Explorer mellett már csak pár név képes – pár százalékos részesedéssel – labdába rúgni: a Netscape/Mozilla páros, a Safari, no és persze a skandinávok által fejlesztett Opera. Ez utóbbi különlegessége, hogy vagy fizetni kell érte, vagy adware változatban tölthető le. A reklámcsík megjelenítését azonban sokan bevállalják a böngésző összetett funkcióinak használatáért cserébe.

Az Opera-t használók már régóta panaszkodtak arra a fejlesztőknek, hogy egyes oldalakat nem megfelelően jelenít meg a browser. Az Opera Software kivizsgálta az esetet, és úgy találta, hogy a Microsoft MSN webhelyének némely oldala nem véletlenül néz ki úgy böngészőikkel, ahogyan. A norvégok szerint a Microsoft készakarva hozta létre és tartja fenn az inkompatibilitást, habár ezt Redmond folyamatosan cáfolja. Az igazság kiderítése érdekében az Opera Software már bírósági tárgyalás elé vitte volna az ügyet, amikor a felek peren kívül megegyeztek.

Mindezt a norvég fejlesztők jelentették be, igaz, hogy a fontosabb részleteket kihagyták, de egyes források szerint a Microsoft volt az, aki hajlandó kifizetni a 12,75 millió dolláros kártérítést. Mindezt hivatalosan nem kívánta kommentálni a Bill Gates által alapított cég, arra hivatkozva, hogy pletykákra nem óhajtanak reagálni. Hasonlóképpen nyilatkoztak az Opera képviselői is: ˝Továbbítottunk pár tényt egy nagy nemzetközi cég felé, és sikerült velük megállapodnunk még azelőtt, hogy jogi síkra tereltük volna az ügyet.˝ – mondta Hakon Lie, az Opera egyik vezető beosztású alkalmazottja.

Sokan a Microsoft szemére vetik, hogy tetszhalott állapotban tartja a böngészőpiacot. Mivel terméke, az Internet Explorer domináns pozíciót vívott ki magának, Redmond nincs is különösebben rákényszerítve a grandiózus fejlesztésekre. Némi előrelépés várható a Windows XP SP2 megjelenésével, melynek feltelepítése után állítólag a böngésző képes lesz a felpattanó ablakok blokkolására, de a browser riválisai ezt (és még sok egyéb, hasznos funkciót) már régóta ismerik és alkalmazzák.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés