Connect with us

technokrata

Jambrik Mihály a kínai CHITECH kiállítás és konferencián

Laptop

Jambrik Mihály a kínai CHITECH kiállítás és konferencián

A kínai partner megerősítette részvételét az IHM által szervezendő Magyarország-Ázsia ICT Fórumon 2004. október 14-15-én, Budapesten.

Jambrik Mihály, az IHM közigazgatási államtitkára Kína legnagyobb high-tech kiállítása és konferenciája, a CHITECH kiemelt külföldi vendégeként vett részt a kiállítás megnyitása alkalmából Zeng Peiyan miniszterelnök-helyettessel történt találkozón. Zeng Peiyan korábban a kínai gazdaság fejlődését alapvetően meghatározó fejlesztési és tervbizottság vezetője volt. Jelenleg a kínai gazdaságot (ipar, IT, energetika stb.) felügyelő miniszterhelyettes.

Jambrik Mihály mostani pekingi tárgyalásai a 2003. augusztusi miniszterelnöki találkozó nyomán megélénkülő kétoldalú kapcsolatokban az ICT szektor előtérbe kerülése jegyében zajlottak. A miniszterelnöki találkozó során a kínai partnerminisztériummal (Informatikai Minisztérium) aláírt együttműködési megállapodást és a minisztérium vezetésével történt közvetlen kapcsolatfelvételt követően az informatika és hírközlés terén rendszeres találkozókkal kísért intenzív együttműködés alakult ki. A kínai fél nyitottságát jelzi a magyar partnerekkel való kapcsolatok fejlesztésére, hogy Jambrik Mihály államtitkárt fogadta Wang Xudong informatikai miniszter is.

A kínai partner megerősítette részvételét az IHM által szervezendő Magyarország-Ázsia ICT Fórumon 2004. október 14-15-én, Budapesten. A nyolc ázsiai ország kormányzati és üzleti delegációja részvételével tervezett Fórum díszvendége Kína és vezérszónoka, a kínai miniszter lesz. A kínai miniszterrel folytatott megbeszélés fontos témája volt az üzleti együttműködési lehetőségek kiaknázása. A kínai partner kiemelte, hogy remélhetőleg a Flextronics és Hisense júniustól már megvalósuló közös magyarországi projektje nyomán más üzleti együttműködések is születnek a magyar és kínai cégek között és biztosította minisztériuma támogatását a magyar cégek kínai piacon való megjelenéséhez.

Az IVSZ delegációban részt vevő képviselője ezzel összhangban folytatott megbeszéléseket kínai partnerszervezete vezetőjével, többek között a korábban a kínai fél részére átadott 12 magyar ICT cég együttműködési ajánlatáról. A kétoldalú együttműködés elősegítése érdekében Jambrik Mihály ellátogatott a kínai piac meghatározó, de a nemzetközi távközlési piacon is egyre inkább markánsan jelen levő vállalatokhoz, mint a Huawei és a ZTE, valamint a kínai távközlési szolgáltatókhoz mint a China Telecom és China Netcom.

Mind kormányzati, mind üzleti részről kiemelt érdeklődést tanúsítottak a magyar távközlési piac és szabályozás iránt. Kínai részről a tárgyalások során kiemelt figyelem kísérte a hamarosan kiírásra kerülő magyarországi 3G tendert.

A tárgyalások értékeléseként elmondható, hogy a magyar féllel való együttműködés kitüntetett figyelmet élvez Kínában. Jambrik Mihály államtitkár mostani megbeszélései megalapozták, hogy a kínai elnök júniusi budapesti látogatása során az informatika és hírközlés terén való kapcsolatok a magyar-kínai együttműködés egyik meghatározó és eredményeket hozó területeként szerepeljenek.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp