Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európai munkavállalás – a tények tükrében

Laptop

Európai munkavállalás – a tények tükrében

Álláslehetőségek Európai Uniós intézményekben és nemzetközi szervezeteknél az IHM Külkapcsolatok Főosztályának oldalán.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Külkapcsolatok Főosztálya többek között Európai Uniós intézmények és nemzetközi szervezetek által kínált álláslehetőségeket is közzétett az IHM erre vonatkozó weboldalán. Így például a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) ajánlatai között is böngészhetünk, azonban ez még nem elég ahhoz, hogy munkát vállaljunk az Unióban. Igazi segítséget Lukács Éva „Munkavállalás az Európai Unióban” című munkájától kaphatunk.

A könyv a munkavállalás folyamatának különböző láncszemeit tárja fel és mutatja be a közösségi jog, tehát a Római Szerződés, továbbá a rendeletek és irányelvek, valamint az Európai Bíróság jogeseteinek tükrében. Ismerteti a szabad munkavállalás lehetőségének területi hatályát – azt, hogy milyen részletszabályok vonatkoznak például Grönlandra, Gibraltárra vagy a Francia tengerentúli területekre –, áttekintést nyújt az érintett államok gyakorlatára, amelybe nemcsak az Európai Unió tagállamai tartoznak bele, hanem Norvégia, Izland, Liechtenstein és bizonyos feltételek esetén Svájc is.

A könyvben tárgyalásra kerülnek a munkavállaláshoz nélkülözhetetlen idegenrendészeti (tartózkodási) jogosultságok, a diplomák és szakképesítések elismerésének szabályai, továbbá a munkavállalás feltételrendszere, mint például az általános egyenlő bánásmód joga, az álláskeresés joga, a szakképzéshez és a lakhatáshoz való jog. Súlyponti témaként szerepel a családtagok helyzete, ezen belül is a családegyesítés jelentősége a közösségi jogban és az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján, illetve a munkavállalók integrációja (szociális védelem és választójog).

Magyarázatra kerül a Maastrichti Szerződéssel bevezetett uniós polgárságnak a munkavállalókra gyakorolt hatása. A könyv utal a közösségi jog legújabb fejleményeire, bemutatja az Európai Bíróság legfrissebb jogeseteit, illetve az Európai Alkotmánynak a kérdéskörre gyakorolt hatását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés