Connect with us

technokrata

Tényleg Torvalds készítette a Linuxot?

Laptop

Tényleg Torvalds készítette a Linuxot?

Kétségbe vonható, hogy vajon kizárólag Linus Torvalds keze munkájának eredménye-e az első linux.

Egy nemrég napvilágra került jelentés úgy véli: Torvalds úgy alkotta meg a Linuxot, hogy ehhez közvetlenül felhasznált egy korábbi operációs rendszert. Az USA fővárosában 14 kétkedő egy 92 oldalas jelentésben adott hangot kételyeinek, szerintük ugyanis a pingvines OS nagyban a Minixre építkezett. A Minix egy UNIX klón; s a neves hálózati szakember, Andrew Tanenbaum nevéhez fűződik, aki annak idején azért készítette el, hogy Amszterdamban, a Vrije Egyetemen szemléletesebben legyen képes tanítani diákjainak az operációs rendszerekről.

A jelentés készítői szerint Torvalds – mielőtt belevágott volna 1991-ben a Linux fejlesztésébe – sokat használta Tanenbaum szoftverét. Torvalds a kódlopást – egy e-mailes interjú során – hevesen cáfolta (bár azt elismerte, hogy a Minixen készítette el az OS forrását), s Tanenbaum is élesen kritizálta a tanulmányt. Ez utóbbi alkotói azonban kiállnak feltevésük mellett. Ken Brown, az Alexis de Tocqueville Intézet elnöke (aki egyben a jelentés egyik készítője is) szerint a neves szakembernek három évébe telt a Minix megalkotása, míg a Linux atyjának tartott Torvalds – még tanulóként, operációs rendszer programozásában járatlanként – mindezt alig hatod annyi idő, azaz közel fél év alatt vitte véghez.

Igaz, hogy maga a tanulmány több kérdést vet fel, mint ahányat megválaszol, Brown mégis merészen nyilatkozott állításaikról: ˝Számomra teljesen egyértelmű, pusztán csak Tanenbaum idézeteinek elemzéseiből, hogy a Linux a Minixből született meg. Torvalds egyszerűen leült a Minix elé, és ebből alkotta meg saját termékét – ez így azonban nem nevezhető új találmánynak. Ha valaki a Ford terveit felhasználva készít el egy Chrysler autót, és ennek során nem honorálja anyagilag a Ford korábbi teljesítményét, akkor az nem invenció.˝ Brown szerint számos ötlet származik Tanenbaum elgondolásaiból, például a file-rendszer megvalósítása is a korábbi operációs rendszert idézi.

Mindez akár fordulópontot is jelenthet az SCO-nak a Linuxszal szemben kezdeményezett szerzői jogi eljárásában. Ha ugyanis a vádak mégis igazolást nyernek, a pingvines operációs rendszer sokkal könnyebb célpontot nyújthat a jogvédők támadásainak.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle