Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb fejezet az EU-s szoftverszabadalmi törvény életében

Laptop

Újabb fejezet az EU-s szoftverszabadalmi törvény életében

Az Európai Tanács elfogadta a sokat vitatott, Európai Uniós Szoftver Szabadalmak Direktívája néven ismert törvényt.

Egy, az Egyesült Királyság Kereskedelmi és Ipari Minisztériumához tartozó szóvivő szerint a törvénytervezetet, mely először tavaly kavart nagy vitákat, számos olyan kitételétől megfosztották, melyet még 2003-ban az Európa Parlament helyezett el a nehéz szülés előtt álló direktívában. Ennek oka az volt, hogy sokan – főleg a nyíltforrású projektet fejlesztői – kifogásolták a túlságosan szigorú szabályozást, amely szerintük ellehetetlenítené a kisebb, alternatív fejlesztőket a nagyobb vállalatokkal szemben.

Éppen ezért számos módosítást csatoltak az eredeti szöveghez – aminek nagy részét most az Európai Tanács semmissé tette. Indoklásuk szerint így sem lett túl szigorú a szabályozás, összhangban van az eredeti tervezet szövegével. A direktívát jelenlegi, megújult állapotában most visszautalták az Európa Parlament elé egy másik szavazásra (melyre valószínűleg ősszel kerül majd sor).

Megfigyelők arra számítanak, hogy a nyíltforrású projektekkel foglalkozó és a független fejlesztőcsoportok tovább folytatják vehemens lobbizásukat. Ha – akár ennek hatására, akár más okokból kifolyólag – az Európai Parlamentben levő miniszterek még mindig nem tartják megfelelőnek a direktívát, akkor azonban ismét visszautalhatják azt az Európa Tanácshoz, második átolvasásra. A folyamat azonban még itt sem zárul le: ha a tanács továbbra is ˝köti az ebet a karóhoz˝, akkor egy békítő bizottság elé kerül majd a tervezet, melynek hat hét alatt kell meghoznia a döntést.

Hasonló szabadalmak egyébként az Egyesült Államokban már évek óta léteznek, elsősorban internetes felhasználás körében: website-ok cookie-jai, reklámok és a weblapokon való navigációk egy része tartozik jogvédelem oltalma alá. Richard Stallman, a nyíltforrású szoftverek egyik jelentős vezéregyénisége az USA-ban kialakult helyzetet szellemesen ahhoz hasonlította, mintha Beethovennek fizetnie kellett volna Mozart számára azért, mert új szimfóniát akart alkotni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés