Connect with us

Hirdetés

technokrata

Centrino dömping idén

Laptop

Centrino dömping idén

Az Intel előrejelzéseiből kiolvasható, hogy az idei év terveik szerint a Pentium M-re épülő Centrino mobiltechnológia általánossá válása jegyében telik el.

A tavaly tavasszal debütált Centrino mobiltechnológia az Intel piacpolitikájának egy radikális változását jelentette. A megahertz bűvöletével elsőként a mobil számítógépek szegmensében szakító chipgyártó gigász a platform révén jóval hosszabb működési időt, vékonyabb kivitelű noteszgépeket, ugyanakkor meggyőző teljesítményt valósított meg, szemben a korábbi (mobil P4-es és P3-as) technológiákkal. A Centrino ráadásul anyagilag is jelentős sikert hozott a vállalatnak, amihez nem kevés mértékben járult hozzá, hogy az új mobiltechnológia nemcsak az alaplapi chipkészletet és a processzort, hanem a vezetékmentes hálózati kapcsolatot biztosító modult is magában foglalja (a tavaly leszállított Centrino-s notebookok nagy részébe az Intel wireless megoldása került).

2003. tavasza óta már több mint 3 milliárd dolláros bevételt könyvelhettek el ebben a szegmensben, közölte Paul Otellini, az Intel vezére. Otellini azt is elárulta, hogy további lendületes piacbővülésre számítanak: a chipgyártó vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a tavalyi évhez képest két és félszer több Centrino-s noteszgép kerülhet összesen forgalomba 2004 során. Ennek egyik fő oka, hogy az Intel az úgynevezett whitebook piacot is támogatja, azaz olyan gyártók termékei is egyre nagyobb számban képviseltethetik magukat a felhasználók kegyeinek elnyeréséért folytatott versenyben, melyek korábban alapvetően csak a ˝nagyokat˝ látták el hardverrel.

Ismeretes, hogy nemrég jelentek meg a korábban Dothan kódnévvel ellátott Intel Pentium M 735, 745 és 755 processzorok, melyek már 90 nanométeres gyártási technológiával készültek. Az Enhanced Intel Speedstep technológia támogatásával – amely segítségével optimalizálható az alkalmazás-teljesítmény és az energia-felhasználás a hosszabb akkumulátor-élettartam elérése érdekében – úgy lehetett javítani a számítási teljesítményen, hogy a fogyasztás nem nőtt jelentős mértékben. Az új processzorok teljesítménye hozzávetőlegesen 17%-kal emelkedett (az előző generációs processzorokkal összevetve); a lapkák 2 MB-os integrált, másodszintű (L2-es) gyorsítótárral, mikro-architektúrális fejlesztésekkel és maximum 2 GHz-es frekvenciával rendelkeznek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés