Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Microsoft kihátrál a tábla PC mögül?

Laptop

A Microsoft kihátrál a tábla PC mögül?

Redmond már kevesebb jelentőséget tulajdonít a hordozható eszköznek.

2002. november 7. – Bill Gates bejelentette a Microsoft legújabb fejlesztését, a tábla PC-t (illetve ezen eszköz operációs rendszerét). Merész, nagyra törő álmok öltöttek testet a piacra kerüléskor – egy új termékvonal honosodott meg a noteszgépek és a kéziszámítógépek, palmtopok között. Redmond a mindkét platform előnyeit magába foglaló terméket a jövő mobil képeként festette le az érdeklődők számára, egy olyan megoldásként, mely teljesen új alkalmazások létrejöttének alapköve lesz.

Időközben eltelt másfél év, és nagy áttörés nem következett be. Az első generációs tábla PC-k sikertelenségéhez nem tökéletes technikai paraméterei mellett jóval nagyobb mértékben járult hozzá a Microsoft üzletpolitikája. Sokan Redmond szemére vetették, hogy túlságosan magas árat szab meg az eszközök operációs rendszereiért, így az árérzékeny felhasználókat nem tudja meghódítani a tábla PC. Ezen pedig sajnos az újabb, nagyobb teljesítményű, energiatakarékosabb modellek megjelenése sem segíthetett.

Mindeközben megfigyelhettünk egyfajta összeolvadást a noteszgépek és a tábla PC-k között. Nagyon sok forgalmazó jelent meg olyan eszközökkel, melyek elforgatható kijelzőikkel könnyen ˝tábla PC-síthetővé˝ váltak; azaz a nagy cégek java nem mert egyértelműen kiállni a kezírás-felismerésre is képes hordozható számítógép mellett. Nemrég már a Microsoft is aláhagyott a termék forradalmi jelzőkkel való teleaggatásával…

A szoftverfejlesztő óriás az elmúlt hetekben zajlott WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) keretei között jelentette ki, hogy egyáltalán nem biztos az, hogy a következő generációs Windows, a Longhorn rendelkezni fog külön tábla PC-s változattal. Mi több, az előadók majdnem odáig jutottak, hogy a ˝táblás˝ képességet csak mint egy újabb notebook funkciót definiálták – elkövetkezett volna hát a tábla PC asszimilálódásának ideje a noteszgépek termékvonalába?

Nem bíztatók a kifejezetten ezen platformra készített operációs rendszernek továbbfejlesztett, Lonestar névre hallgató változatával kapcsolatos bejelentések sem. A Microsoft eredetileg egyszerre hozta volna piacra a Windows XP SP2-vel, de az előadók közlése értelmében a Lonestar majd csak valamikor október körül kerülhet a piacra. Ezzel pedig biztosan lemaradnak az idei év iskolakezdési keresletnövekedési hullámáról.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés