Connect with us

technokrata

A Microsoft kihátrál a tábla PC mögül?

Laptop

A Microsoft kihátrál a tábla PC mögül?

Redmond már kevesebb jelentőséget tulajdonít a hordozható eszköznek.

2002. november 7. – Bill Gates bejelentette a Microsoft legújabb fejlesztését, a tábla PC-t (illetve ezen eszköz operációs rendszerét). Merész, nagyra törő álmok öltöttek testet a piacra kerüléskor – egy új termékvonal honosodott meg a noteszgépek és a kéziszámítógépek, palmtopok között. Redmond a mindkét platform előnyeit magába foglaló terméket a jövő mobil képeként festette le az érdeklődők számára, egy olyan megoldásként, mely teljesen új alkalmazások létrejöttének alapköve lesz.

Időközben eltelt másfél év, és nagy áttörés nem következett be. Az első generációs tábla PC-k sikertelenségéhez nem tökéletes technikai paraméterei mellett jóval nagyobb mértékben járult hozzá a Microsoft üzletpolitikája. Sokan Redmond szemére vetették, hogy túlságosan magas árat szab meg az eszközök operációs rendszereiért, így az árérzékeny felhasználókat nem tudja meghódítani a tábla PC. Ezen pedig sajnos az újabb, nagyobb teljesítményű, energiatakarékosabb modellek megjelenése sem segíthetett.

Mindeközben megfigyelhettünk egyfajta összeolvadást a noteszgépek és a tábla PC-k között. Nagyon sok forgalmazó jelent meg olyan eszközökkel, melyek elforgatható kijelzőikkel könnyen ˝tábla PC-síthetővé˝ váltak; azaz a nagy cégek java nem mert egyértelműen kiállni a kezírás-felismerésre is képes hordozható számítógép mellett. Nemrég már a Microsoft is aláhagyott a termék forradalmi jelzőkkel való teleaggatásával…

A szoftverfejlesztő óriás az elmúlt hetekben zajlott WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference) keretei között jelentette ki, hogy egyáltalán nem biztos az, hogy a következő generációs Windows, a Longhorn rendelkezni fog külön tábla PC-s változattal. Mi több, az előadók majdnem odáig jutottak, hogy a ˝táblás˝ képességet csak mint egy újabb notebook funkciót definiálták – elkövetkezett volna hát a tábla PC asszimilálódásának ideje a noteszgépek termékvonalába?

Nem bíztatók a kifejezetten ezen platformra készített operációs rendszernek továbbfejlesztett, Lonestar névre hallgató változatával kapcsolatos bejelentések sem. A Microsoft eredetileg egyszerre hozta volna piacra a Windows XP SP2-vel, de az előadók közlése értelmében a Lonestar majd csak valamikor október körül kerülhet a piacra. Ezzel pedig biztosan lemaradnak az idei év iskolakezdési keresletnövekedési hullámáról.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle