Connect with us

technokrata

A Matáv 2004. I. negyedévi eredményei

Laptop

A Matáv 2004. I. negyedévi eredményei

A Matáv stabil pénzügyi eredményt ért el 2004 I. negyedévében, és az erős verseny ellenére megőrizte piacvezető pozícióját.

A Matáv bevételei 0,8%-kal 146,1 milliárd forintra (561,9 millió euróra) nőttek 2004 I. negyedévében 2003. azonos időszakához képest, főként a magasabb mobil és adatátviteli bevételeknek köszönhetően, amit részben ellensúlyozott a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek csökkenése. Az EBITDA 5,2%-kal 63,2 milliárd forintra csökkent, az EBITDA-ráta 43,2%-ot ért el.

A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 15,8 milliárd forint volt. Ebből a vezetékes szegmens 6 milliárd forintot, a mobil szegmens 9 milliárd forintot, a MakTel pedig 0,8 milliárd forintot tett ki.

A vezetékes szegmensben a bevételek 7,1%-kal csökkentek; az EBITDA-ráta 37,7%-ot tett ki. A mobil szegmens bevételei 5,8%-kal nőttek, döntően a magasabb forgalmi, értéknövelt szolgáltatásokból és készülékértékesítésből származó bevételeknek köszönhetően. A mobil szegmens EBITDA-rátája 41,8% volt 2004 I. negyedévében. A Westel megőrizte vezető pozícióját, 2004. március végén piaci részesedése 47,7% volt. A nemzetközi szegmensben a bevételek 8,4%-kal nőttek, az EBITDA-ráta kimagasló, 52,5%-ot ért el. Az EBITDA 8,9 milliárd forintra nőtt (az előző év azonos időszakában 8,7 milliárd forint volt).

A csoportszintű működési eredmény 26,6 milliárd forintra csökkent, elsősorban az értékcsökkenés és amortizáció 20,9%-os növekedése következtében. A nettó eredmény 14,1 milliárd forintra (54,1 millió euróra) mérséklődött. Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 40,9 milliárd forintot tett ki, az EBITDA csökkenése és a működőtőke-igény növekedése (főként a szállítói állomány változása) következtében. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 22,3 milliárd forintra nőtt. Ez a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg kismértékű emelkedésének (elsősorban a vezetékes szegmens esetében) köszönhető. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 13,5 milliárd forintra csökkent, főként a 2003 I. negyedévéhez képest alacsonyabb hitel-visszafizetések következtében.

A nettó adósság-állomány 14,2 milliárd forinttal csökkent 2003. december vége óta, így az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 30,4% volt 2004. március végén (2003. március végén 36,6%).

Straub Elek elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban elmondta: “Stabil negyedéves csoportszintű pénzügyi eredményekről számolhatok be. Az egyes szegmensek azonban eltérő képet mutatnak. A vezetékes terület csökkenő bevételekről és EBITDA-ról adott számot a piaci és szabályozói környezet kedvezőtlen változásai miatt. A kulcsüzletágakban ugyanakkor sikeresen fenntartottuk piacvezető pozíciónkat, valamint növeltük hatékonyságunkat is: anyavállalati szinten az egy alkalmazottra jutó vezetékes vonalszám 352 volt, szemben a tavaly március végi 340-es értékkel. Másik fontos eredményünk a vonalszám-csökkenés megállítása volt, az első negyedévi vezetékes vonalszám megegyezett a 2003. IV. negyedévi szinttel. A mobil szegmensben várakozásunkkal összhangban a penetráció növekedése nagymértékben lelassult, de a három szereplő közti verseny továbbra is éles maradt. A nehéz piaci környezetben a Westel nemcsak megőrizte vezető pozícióját, de az elmúlt hat hónap során még növelte is részesedését, miközben stabil pénzügyi eredményekről adott számot. Meggyőződésem, hogy a Westel névváltása előnyös lesz, a társaság megragadja a kínálkozó lehetőségeket és ezek pénzügyi hatása pozitív lesz. Nemzetközi leányvállalatunknál, a MakTelnél ismét jó eredményről számolhatok be: az EBITDA-ráta megközelítette az 53%-ot a még mindig kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok ellenére is. Végezetül az idén márciusban hozott igazgatósági javaslatot követően a nemrég megtartott éves rendes közgyűlés jóváhagyta a 70 forint részvényenkénti osztalékot a 2003. év terhére, ami világosan jelzi a Matáv teljes elkötelezettségét a tavaly márciusban bejelentett osztalékpolitika iránt.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle