Connect with us

technokrata

Nvidia: könnyebb noteszgép-fejlesztés

Laptop

Nvidia: könnyebb noteszgép-fejlesztés

Az Nvidia a noteszgépek közismerten nehéz bővíthetőségén kíván változtatni.

Egy notebook ugyan egy desktop PC-hez képest szintén moduláris felépítésű, ám a hordozató számítógépek tulajdonosainak sokkal kevesebb lehetőségük van a burkolat alatt rejtőző alkatrészek cseréjére. Ez az egyik oka annak, hogy a noteszgépek – megvásárlásuk után – különösen gyorsan vesztenek értékükből: hiába rendelkezik egy notebook nagy és jóminőségű LCD-vel, ha például grafikus vezérlője felett már eljárt az idő. Cserére ugyanis vajmi kevés remény van – ám az Nvidia éppen ezen kíván változtatni.

Várhatóan május 17-én jelentik be az MXM névre keresztelt technológiát, melynek révén sokkal könnyebben cserélhetik le elavult grafikus alrendszereiket a noteszgépek tulajdonosai. A PCI Express-re alapuló megoldást a távol-keleti vállalat szeretné minél szélesebb körben elterjeszteni, ˝ipari szabvánnyá˝ fejleszteni – ezért mindenki számára lehetővé teszi alkalmazását. Érdekesség, hogy az Nvidia a bejelentést pár héttel az Intelnek a tajvani kapcsolataival (szintén PCI Express témában) való tárgyalása előttre időzítette.

Az interfész alkalmazása minden bizonnyal meg fogja növelni az egyes noteszgépek árait, ezért valószínű, hogy kezdetben korántsem alkalmazzák majd minden hordozható számítógépben az MXM technológiát. Az Nvidia fejlesztésre ráadásul az olyan cégeket, mint az Alienware vagy a Toshiba is nehezebb helyzetbe hozza, mivel ezek már eddig is kínáltak továbbfejleszthető. Ezektől függetlenül többen vélekednek úgy, hogy a jövőben széles körben elterjedhet az MXM interfész.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp