Connect with us

technokrata

Windows Longhorn: még jobban támogatott noteszgépek

Laptop

Windows Longhorn: még jobban támogatott noteszgépek

A Microsoft következő generációs operációs rendszerében, a Longhornban olyan megoldásokat mutat be, melyeket kifejezetten a notebook-tulajdonosok számára fejlesztettek ki.

Redmond – többek között – szeretné elérni, hogy a Longhorn képes legyen DVD-k lejátszására anélkül, hogy ehhez be kellene jelentkezni az operációs rendszerbe; gyakorlatilag a cél az, hogy a Windows és a noteszgép együtt egy hordozható DVD-lejátszóként is funkcionálhasson. Ennek elérése érdekében a Microsoft egy olyan funkció megvalósítására törekszik, mellyel külön felhasználói kezelőfelületek hozhatók létre – azaz a teljes operációs rendszer betöltődése nélkül is lejátszhatóvá válnak a média állományok (videók, audiofile-ok stb.). Mindezek révén ugyanis egy noteszgép is olyan könnyen használhatóvá válna (legalábbis a fent említett képességek tekintetében), mint egy ˝hétköznapi˝ szórakoztatóelektronikai eszköz.

Matti Suokko, a Microsoft mobil PC-s fejlesztésekkel kapcsolatos részlegének üzleti osztályához tartozó menedzser még a múlt héten jelentette be a fentieket a WinHEC-en (Windows Hardware and Engineering Conference). Suokko emellett más, a várhatóan 2006 közepén debütáló Windows-zal kapcsolatos, kifejezetten a hordozható számítógép tulajdonosok számára fejlesztett technikákról is beszámolt. Például beszélt a többképernyős felhasználói mód támogatásáról (azaz a noteszgépek külső megjelenítőkhöz való csatlakoztatásának egyszerűsődéséről) és a vezetékmentes hálózatok létrehozásának ad hoc módjáról.

Ide tartozik az a kezdeményezés is, mellyel Redmond szeretné elérni, hogy a notebookgyártók egy külső, kisebb LCD panelt is felszereljenek a hordozható számítógépekre, ahol olyan lényeges információk válhatnának leolvashatóvá az eszköz kinyitása nélkül, mint például az idő, az akkumulátor töltöttségi állapota, naptár információk stb. A menedzser ezenfelül megemlítette azt a központi szinkronizációs motort is, mely az asztali PC-n, a hordozható számítógépen, zenelejátszókon és adattároló kártyákon tárolt információk egymáshoz való frissítésébe hoz új színt.

Suokko ugyanakkor kihangsúlyozta, hogy a fent említett elképzelések mindegyike még további finomítások előtt áll, s közülük számos még csak a tervezési fázisban található. A Longhorn legfontosabb újításai egyébként is platformfüggetlenek lesznek (legalábbis desktop-notebook tekintetben): az új Windows operációs rendszer továbbfejlesztett grafikus motorja 3D-s megjelenítést hoz magával (Avalon), várhatóan ezzel az OS-sel mutatkozik be a Microsoft új file-rendszere (WinFS), valamint szintén a Longhornban jelenik meg először az Indigo, ami egy webalapú kommunikációs rendszer lesz.



Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek