Connect with us

technokrata

Érkezik a surround MP3, másolásvédelemmel

Laptop

Érkezik a surround MP3, másolásvédelemmel

A Fraunhofer Intézet, az audioszabvány megalkotója bejelentette, hogy végre képessé teszi a formátumot a surround hangzás alkalmazására is, ám egyben másolásvédelemmel is ellátják az MP3-at.

Vitathatatlanul az MP3 a legnépszerűbb audioformátum az internetezők körében. A veszteséges elven működő tömörítés alkalmazása tette lehetővé már évekkel korábban is a nagyméretű állományok helyett kis hangfile-ok továbbítását az Interneten. Az idő azonban lassan eljárni látszik az MP3 felett: hosszú évek sikere után még mindig nem képes a sztereónál jobb hangzásra. A német Fraunhofer intézet bejelentette, hogy ezen változtatni kíván: a formátumot fel fogja vértezni a surround hangzás alkalmazásával is.

Még a nyáron megjelenhet az Agere Systems technológiáján alapuló MP3 Surround, mely visszafelé kompatibilis, jelentette ki Peter Kroon, a cég vezető multimédiás mérnöke. Kroon elárulta, hogy a kódolás során olyan technikákat használnak, melyek révén csak a térbeli és sebességinformációkat tárolják el a további csatornákra vonatkozóan, így az állományok továbbra is megőrizhetik kompakt méreteiket. Az erre felkészített szoftveres és hardveres lejátszók 5.1-es surround hatást képesek megszólaltatni (régebbi eszközökön továbbra is csak sztereóban lesz hallgatható az MP3 Surround).

A Fraunhofer Intézet emellett a nagy zenekiadók óhaját is teljesíteni kívánja azzal, hogy másolásvédelmi technológiával (LWDRM – Light Weight Digital Rights Management) is ellátja az új audioformátumot. Ennek révén digitális ˝vízjel˝ kerül(het) az egyes állományokba, amiket be kell regisztrálni. Ezt követően, amikor felbukkan egy file-megosztó hálózaton az adott hangállomány, már könnyen kideríthető, hogy ki tette azt elsőként illegálisan elérhetővé az Interneten. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy egy MP3 Surround file-t ne lehetne a továbbiakban is például lemásolni – csupán a törvénysértő lépések felderítése válik könnyebbé.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek