Connect with us

technokrata

Red Hat – az első desktop linux

Laptop

Red Hat – az első desktop linux

A nyíltforrású alapokra építkező disztribútor már tíz éve szerepel a piacon, ám csak most rukkolt elő széles tömegek számára készített asztali operációs rendszerrel.

A Raleigh központú vállalat az eltelt egy évtized során elsődleges vetélytársának a UNIX operációs rendszereket jelölte meg, saját OS-einek fejlesztései is ebbe az irányba mutattak. A szerverek terén már sokat bizonyított Red Hat nemrég bejelentette, hogy a Windows (és így a Microsoft) dominanciáját is igyekszik kikezdeni új, asztali felhasználási környezetbe szánt operációs rendszerével. A disztribútor azonban nem mindent egy lapra téve kívánja lerohanni a piacot, elsőként azon desktop számítógépek felhasználóira koncentrál, akik a vállalati szférában találhatók, s csak olyan alapvető feladatok ellátását végzik PC-vel, mint a szövegszerkesztés és az internetezés.

˝Az elkövetkező 12-18 hónap során a vállalati, a kormányzati és az oktatási területekre fókuszálunk.˝ – jelentette be Matthew Szulik, a Red Hat vezérigazgatója, aki azt is elárulta, hogy ennél nagyobbra törő tervekkel rendelkeznek. Kezdetben a szerver operációs rendszerhez megszokott feltételekkel kínálják majd a linux desktop változatát is: egy évre körülbelül 70 dolláros áron árulják a terméket. Ez magában foglalja a terméktámogatást és a frissítések biztosítását is a Red Hat Networkön keresztül. Azt fontos kiemelni, hogy a disztribútor nem ad ki egy-egy licencet, hanem helyette 50 felhasználós előfizetést nyújt (3500 dollárért). Csak a teljesség végett: az USA-ban a Windows XP Professional változata 300 dollár körüli áron kerül forgalomba; a Novell hasonló kategóriás terméke 90 dollárt kóstál, a Sun Microsystems Java Desktop Systeme pedig számítógépenként és évenként 100 dolláros költséget jelent a vállalatoknak.

A Red Hatnál tanultak mások hibáiból, hiányosságaiból: a szoftverfrissítés standardizálására kínálják 10 ezer dollárért a Red Hat Network Satellite Servert, mely lehetővé teszi az adott vállalat rendszergazdájának, hogy központilag menedzselje a hálózatot – így akár a szükséges frissítések feltelepítését is az egyes desktop PC-kre.

Nemcsak a Microsoft irányából kell kihívással szembenéznie a disztribútor új operációs rendszerének: a Lindows/Linspire, a Mandrake stb. gyakorlatilag majdnem ˝házon belül˝ támaszt konkurenciát a Red Hat számára. A szoftverfejlesztő cégnél mégis bíznak a sikerben, Szulik szerint hosszútávon több bevételt fog hozni ez a piac, mint a szervereké. A disztribútor feje úgy vélekedik, 5-7 év alatt fogja kinőni magát ez az üzletág annyira, hogy az innen származó nyereség már eléri a szerverszoftverekből befolyó bevételi szintet.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle