Connect with us

technokrata

Megújult a Mozilla e-mailkliense

Laptop

Megújult a Mozilla e-mailkliense

A nyíltforrású alapokra építkező fejlesztőcsapat, a Mozilla Project saját – immáron Firefox névre hallgató – böngészője mellett nem hanyagolja el e-mailezésre használható szoftverét, a Thunderbirdöt sem: a legújabb változat már letölthető.

Ismeretes, hogy a Firefox már a harmadik neve annak a böngészőnek, melyet a Mozilla Project csapata az eredeti Mozilla browser leváltására fejlesztenek. A programot használók nagy része ugyanis méretét tekintve szükségtelenül terjedelmesnek tartja, tartotta a szoftvert – így született meg annak az ötlete, hogy alapvetően meg kellene változtatni a Mozilla-t. Az új alkalmazás elsőként Főnix (Phoenix) névre hallgatott, ám a név védettsége miatt úgy döntöttek a fejlesztők, hogy Firebirdre, azaz Tűzmadárra keresztelik át a böngészőt. Ez a védjegy is foglaltnak bizonyult, ezt követően kapta meg a Firefox elnevezést a browser.

A böngésző egyik fontos komponense az e-mailkliens, azaz a Thunderbird. Stílusosan: felszállt a 0.6-os változat, azaz megjelent a szoftver legújabb verziója (a végleges, 1.0-s Thunderbirdöt még idénre ígérik a fejlesztők). A Windows-ra, Linuxra és Mac OS X-re is letölthető alkalmazás új Windows-os telepítővel gyarapodott. Aki már használta, használja a szoftver egy korábbi változatát, fontos figyelmeztetés, hogy ne telepítse rá arra az új verziót.

Miben lett még más a Thunderbird? Mac OS X alatt új alapértelmezett témát kapott, ami talán nem olyan lényeges (csakúgy, mint az új logó megjelenése), de a junk mail kezelésének változása már annál inkább. A feleslegesnek ítélt elektronikus leveleket egy öntanuló módszerrel tudja felismerni a szoftver – az új változatban minderre gyorsabban és hatékonyabban képes. Ezenfelül több kisebb újítás is megjelent a 0.6-os verzióban (például az IMAP idle parancsának használata, a szerveroldali hírszűrők támogatása, új e-mail értesítés stb.), s az előző kliens ismertté vált hibáira is megoldást kínál a legújabb Thunderbird.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle