Connect with us

Az EICTA köszönti a 25 tagú Unió erősödő digitális gazdaságának szereplőit

Laptop

Az EICTA köszönti a 25 tagú Unió erősödő digitális gazdaságának szereplőit

Az új tagállamokat az EICTA fő irányítótestületében két igazgatótanácsi tag képviseli: Dr. Kóka János, az IVSZ elnöke és Marek A. Wosko, a lengyel KiGEIT felügyelő-bizottságának tagja.

Az EICTA, az európai infokommunikációs és fogyasztói elektronikai szakmát képviselő szervezet vezetője jókívánságait fejezte ki a tíz új tagállamnak Európai Uniós csatlakozásuk alkalmából. „A bővítés komoly lehetőséget kínál arra, hogy kialakítsunk egy dinamikus digitális gazdaságot Európában.” – véli Andy Mattes, az EICTA elnöke. „Az új tagállamok gazdasága és kommunikációs infrastruktúrája lenyűgöző tempóban fejlődik, így hisszük, hogy integrációjuknak köszönhetően az EU erősebb és versenyképesebb lesz.”
A csatlakozó államok infokommunikációs iparága (IKT) jelentős piac. A 2004-es becsült éves forgalma 41,7 milliárd euró, ami éves szinten 8,1 százalékos növekedést jelent . Ezek a digitális gazdaságok azonban még nem elég érettek, hiszen az információs társadalmi technológiák elmaradnak az EU átlagtól. A növekedés üteme alapján még sok munkára és befektetésre van szükség, hogy az új tagállamok elérjék a jelenlegi EU-átlagot.

„A digitális technológiák alkalmazása és felhasználása létfontosságú, hogy megvalósuljon a teljes gazdasági és társadalmi integráció, miközben a kibővült Európai Unióban a kulturális sokszínűséget is ösztönöznünk kell.” – folytatja Andy Mattes. „Közép- és Kelet-Európában sokat fejlődött a távközlési piacok liberalizációja. A távközlési berendezések mind a 15 tagú, mind a 25 tagú EU-ban a három legfontosabb exportcikk között szerepelnek . A statisztikák azt mutatják, hogy a személyi számítógépek, mobiltelefonok és Internet hozzáférések száma a 15 tagú EU-hoz képest nem sokkal alacsonyabb az új tagállamokban, és meg vagyunk győződve arról, hogy a szakadék hamarosan bezárul. Én személy szerint nagyon biztatónak találom, hogy az új tagállamok kormányzata megértette és elfogadta a digitális szolgáltatások használatát a közigazgatásban.”

Az EICTA komoly segítséget nyújtott az új tagállamok infokommunikációs szektorainak a csatlakozási folyamat során. Az EICTA sikeresen irányította az EU által finanszírozott ELECTRANET projektet , amelynek keretében 9 nemzeti szakmai szervezetet és tagjaikat készítettük fel az EU tagság mindennapjaira.

Az elmúlt évben az EICTA emellett technikai segítséget és szakmai tanácsot nyújtott Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Lengyelország, valamint a várhatóan 2007-ben csatlakozó Bulgária és Románia szakmai szervezeteinek. Az IKT / fogyasztói elektronikai ipart érintő közösségi jogalkotással (acquis communautaire) kapcsolatos ismeretekről átfogóan tájékoztató ELECTRANET program intenzív képzések, workshopok és konferenciák útján nyújtott segítséget a szervezetek képviselőinek ahhoz, hogy megértsék az EU jogalkotási folyamatát és rájuk vonatkozó részeit. Az ELECTRANET alapját az a projekt képezte, amelyet az EICTA közép- és kelet-európai partnerszervezeteivel együtt 2000. júliusa és 2002. szeptembere között bonyolított le.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom