Connect with us

Új SuSE Linux, új kernellel

Laptop

Új SuSE Linux, új kernellel

A Novell – mely a SuSE megvásárlásával a második legnagyobb linuxos disztribútorrá vált – májusban egy jelentősen felújított változatát tervezi piacra hozni a kaméleonos operációs rendszernek.

A SuSE Linux 9.1 Professional változata már a 2.6-os kernelt fogja alkalmazni, jelentette be a vállalat. Az új operációs rendszer az x86-os Intel és AMD processzorokat gyártók 64 bites kiterjesztéseit is támogatni fogja, így akár 4 GB-nál is nagyobb memória válik megcímezhetővé (ismeretes, hogy a 32 bites processzorok nem képesek ekkora méretűnél nagyobb memóriát kezelni).

Mindezt a hannoveri CeBIT kereskedelmi kiállításon jelentette be a Novell, ahol egyben közölték is a várható árakat: a Professional változat 60 dollárba, a Personal verzió körülbelül 30 dollárba fog kerülni. Ez utóbbit egyébként a fejlesztők a Linuxszal még csak most ismerkedők számára ajánlják; a Personal érdekessége, hogy közvetlenül a CD-ről is futtatható lesz.

Mit tud a 2.6-os kernel?

A rendszermag egyik legfontosabb újítása a multiprocesszoros számítógépek jobb kezelése: 2.6-os linuxok akár 32 processzoros szervereken is megállják a helyüket. Ezenfelül átnézték a háttértárolók kezelésével foglalkozó funkciókat is: az új változat jóval kevésbé érzékeny az úgynevezett thrasingre, azaz az írási/olvasási műveleteknek a rendszerre gyakorolt teljesítménycsökkentő hatására. Jobbá vált a volume manager, melynek révén a programok sokkal rugalmasabban végezhetik el a merevlemezre való írási és az onnan való olvasási műveleteket. a 2.6-os rendszermag megoldást nyújt a korábbi 2 terabyte-os file-rendszeri korlátra is. Meg lehet még említeni az új Advanced Linux Sound Architecture megjelenését, a gyorsabb CD- és DVD-írást illetve az ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) új kernelben megjelenő támogatottságát is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom