Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mérföldkő a Canon IXUS sorozatában – a harmincadik modell

Laptop

Mérföldkő a Canon IXUS sorozatában – a harmincadik modell

A Canon három új Digital IXUS fényképezőgépet mutatott be. Ezzel 1996. óta 30-ra növekedett a kibocsátott IXUS-modellek száma.

Az új sorozat tagja a Digital IXUS flotta zászlóshajója, az 5 millió képpontos IXUS 500. A 4 millió képpontos Digital IXUS 430 a sorozat korábbi elitgépét, a Digital IXUS 400-at váltja fel, míg a 3,2 millió képpontos Digital IXUS IIs a népszerű Digital IXUS II utódjaként érkezett.

Az 1996 májusában bemutatott, és folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendő, rozsdamentes acélvázzal készült IXUS APS fényképezőgép a siker egész lavináját indította el. A Canon azóta is megőrizte az egyszerűséget és a szépséget ötvöző IXUS filozófiát – a sorozat minden tagját kellemes érzés kézbe venni. A 2000. májusában megjelent legelső Digital IXUS kezdetét jelentette a Canon sikersorozatának a tudatos stílustervezésű digitális kompakt fényképezőgépek szegmensében.

˝Az új sorozat nyolc stílusos IXUS év megünneplése˝ – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. ˝Ezek az új, félreismerhetetlen IXUS fényképezőgépek egyszerre képviselik a miniatürizáció és a design diadalát, a megalkuvás nélküli minőséget és a fejlett technológiák sorát˝.

Teljesen fém váz
Az eredeti IXUS megtervezője, az új digitális modelleknél azóta is gyakran emlegetett Yasushi Shiotani sajátos ˝kocka és kör˝ design-ját az idők során számos fényképezőgép-gyártó követte. Mindhárom új fényképezőgépet pompásan kidolgozott – a hagyományos, selymes ˝IXUS-érzést˝ idéző – rozsdamentes acélból készült váz védi. A Digital IXUS IIs új borítása azért kapta a ˝Silver White˝ (Ezüstfehér) elnevezést, mert anyaga valóban tartalmaz ezüstöt, míg a Digital IXUS 500-ast az objektív-tubust körülölelő arany gyűrű különbözteti meg a többi modelltől.

Minőségi képrögzítés
Az 5 millió képpontos Digital IXUS 500 és a 4 millió képpontos Digital IXUS 430 fényképezőgéppel készített képek akár A3 méretben is kinyomtathatóak minőségveszteség nélkül. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS 430 egyaránt 3-szoros optikai zoom-mal dolgoznak, míg a Digital IXUS IIs 2-szeres optikai zoom-ra képes. Az optikai nagyítás lehetővé teszi a képérzékelő teljes felületének használatát a témához való közelítés során, így a zoom-mal elkészített képeken nem tapasztalható minőségromlás. A nem középpontos kompozíciók élesre állításáért mindegyik fényképezőgépben egy 9 pontos, mesterséges intelligenciával ellátott autofókusz (AiAF) rendszer felelős.

Kiváló felvételek – várakozás nélkül
A három modell mindegyike ugyanazzal a DIGIC processzorral működik, amely a digitális tükörreflexes EOS 10D-ig és a professzionális PowerShot Pro1-ig immár valamennyi Canon fényképezőgépben megtalálható. A DIGIC kiemelkedő színreprodukciót és képminőséget biztosít, mivel a színek élénkebbé tételéhez és a képek élesre állításához szükséges legjobb algoritmusokkal dolgozik. Mindezt páratlan gyorsasággal és hatékonysággal teszi, amivel nagymértékben növeli a fényképezőgép reakcióidejét: például nem kell már a hátlapra meredve várni egy kép megjelenítésére. Az iSAPS technológia a fényképezőgép beállításai és a környezeti adatok elemzése alapján megkísérli meghatározni a legvalószínűbb téma-típust, és annak megfelelően állítja be az értékeket.

Videofelvételek készítése
Mindegyik fényképezőgép képes 3 perces QVGA vagy QQVGA felbontású hangos videók rögzítésére, teljes lejátszására, valamint közvetlenül a fényképezőgépen végezhető vágásra és szerkesztésre is. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS IIs gépekkel ezen kívül akár 30 másodperces nagyfelbontású VGA videók felvétele is lehetséges. A Canon kompakt fotónyomtatókhoz való csatlakozáskor mindegyik modell esetén rendelkezésre áll az ún. ˝Movie Print˝ (Video-nyomtatás) mód. Ez az eljárás egyenlő részekre osztja a kiválasztott videosnittet és egy levelezőlap méretű (100×148 mm-es) papírra akár 63 , egyenlő távolságra elhelyezett képkockát is kinyomtat; ideális megoldás a gyors események (pl. egy golflabda elütése) fázisainak ˝kimerevítésére˝. Az ID Photo Print funkcióval pedig egy nyomaton több, hosszú ideig felhasználható – beállítható méretű – igazolványkép készíthető.

Egyszerű nyomtatás és számítógépes csatlakozás
Valamennyi fényképezőgépen megtalálható a Canon új Print/Share (Nyomtatás/Megosztás) gombja. Ha a fényképezőgépet USB-kábellel bármilyen PictBridge vagy Direct Print (közvetlen nyomtatás) kompatibilis fotónyomtatóhoz (vagy Windows-t futtató számítógéphez) csatlakoztatja, a Print/Share gombon egy kék LED jelzi a sikeres kapcsolatot. Az egyenletesen világító gomb megnyomása elindítja az aktuálisan megjelenített kép nyomtatását (a csatlakoztatott nyomtató alapbeállításaival) vagy a képek automatikus áttöltését a számítógépre . Igény szerint beállítható, hogy a fényképezőgép az összes képet, kizárólag a korábban még nem áttöltött felvételeket, vagy csak a kijelölt képeket töltse át.

Földön, vízen, levegőben
A víz alatti – vagy akár szörfözés közbeni – fényképezést a külön megvásárolható, 40 méteres mélységig vízálló tokok teszik lehetővé. A Digital IXUS 500 és a Digital IXUS 430 fényképezőgépekhez külön autós akkumulátor adapterek, míg az összes modellhez extra tápegységek és puha tokok kaphatók.

Szoftverek
A mellékelt szoftvercsomag tartalmazza a képek böngészésére és kinyomtatására szolgáló ZoomBrowser EX (Windows) és ImageBrowser (Mac) programokat. Az alkalmazások között megtalálható a panorámaképek illesztését végző PhotoStitch, valamint a képek és a videók utólagos editálására képes ArcSoft PhotoStudio és VideoImpression. A csomag tartalmazza a TWAIN (Windows 98/2000) és a WIA (Windows Me) meghajtó-programokat is. A Picture Transfer Protocol (PTP) segítségével a fényképezőgépet meghajtó-programok telepítése nélkül is csatlakoztathatja bármilyen Windows XP vagy Mac OS X (v10.1/v10.2) rendszerű számítógéphez.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés