Connect with us

Magyar egyetemi kutatóműhelyeket támogat az IBM Faculty Award programja

Laptop

Magyar egyetemi kutatóműhelyeket támogat az IBM Faculty Award programja

A tavalyi évben négy magyar egyetemi kutatóműhely is sikeresen pályázott az IBM Faculty Award programjára. A megnyert pályázatokkal járó pénzjutalmat a tanszékek és munkacsoportok általában konferenciákon való részvételre és infrastrukturális fejlesztésekre fordítják.

Az IBM különböző pályázati és oktatási programok révén egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait az egyetemi kutatóközpontokkal, tanszékekkel és kutatócsoportokkal, amelyek az informatikában és annak társtudományaiban tesznek előremutató kezdeményezéseket. Az IBM nemrégiben olyan programot kezdeményezett, amely a tanszékek, és kutatók munkájának körülményeit nagymértékben javíthatja.

Az IBM Faculty Award az egyetemi kutatóműhelyeknek szóló, nemzetközi szintű támogatási pályázat. A programban az IBM elsősorban informatikai kutatásokhoz nyújt anyagi segítséget, azzal a nem titkolt céllal, hogy a kutatók, akik ilyen módon kapcsolatba kerülnek az IBM-mel, a későbbiekben bekapcsolódjanak az IBM kutatásaiba. Tavaly hét magyar pályázatot küldtek a hazai elbírálók az IBM központjába, ahol egy nemzetközi zsűri értékelte őket. A kelet-európai és észak-afrikai térségből (EMEA) a magyar egyetemek nyertek legnagyobb számban támogatást. Négy pályázó kapta meg a kért összeget, amelyeknek nagyságrendje 4-10 ezer dollár.

Akik nyertek

Az IBM Faculty Award programjának egyik nyertese a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének úgynevezett elosztott rendszerek projektje lett, melynek vezetője Dr. Juhász Sándor. A professzor és munkatársai a számítógép-klaszterek teljesítménymodellezésével és futási idő előrejelzéssel foglalkoznak. Az elnyert pénzösszeget egyrészt konferenciákon való részvételre, másrészt hálózatfejlesztésre használják. Még az idén szeretnének részt venni két rangos nemzetközi szakmai tanácskozáson, valamint a számítógépeiket összekötő hálózatot fejleszteni, segítségével megvizsgálni, hogyan működnek a klaszter-rendszerek nagyobb sávszélességű kapcsolat esetén.

Az IBM Faculty Award másik győztese ugyanezen a tanszéken az alkalmazotti informatika munkacsoport, amely Dr. Charaf Hassan egyetemi docens vezetésével fejleszt adatbányászati algoritmusokat, illetve a már meglévő algoritmusokat igyekszik kiterjeszteni elosztott környezetre, vagyis több számítógépre. Az adatbányászat célja egy adathalmazból, vagy adatbázisból megfelelő algoritmusok segítségével bizonyos szabályokat, törvényszerűségeket keresni. A munkacsoport ezeket az algoritmusokat megosztott környezetben, egyszerre több, összekapcsolt számítógépen futtatja le, és ellenőrzi, mennyivel gyorsabb így egy-egy művelet.

A Faculty Award harmadik pályázati díját az ugyancsak a Műegyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszékén működő Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport kapta, amelynek vezetője Dr. Pataricza András. Az ő kutatásaik a modellbázisú megközelítésen alapulnak, amelyet a szabvány UML modellező nyelv támogat. Meglátásuk szerint a nem túl távoli jövőben elég lesz, ha a programozó a megoldandó feladatot csak mint modellt írja le, a számítógép pedig nemcsak automatikusan elvégzi a programozás jelentős részét, hanem „eldugva a matematikát” bizonyítja is a terv helyességét.

A negyedik pályázati díjat a pályázati programon belül a Veszprémi Egyetem Információs Rendszerek tanszéke nyert. Az egyetemen mindössze 2003. szeptember óta működik a Műszaki Informatikai Kar. A tanszéken Dr. Tarnay Katalin egyetemi tanár vezeti az úgynevezett távközlési rendszerek professzori labort, amely a Faculty Awardra pályázott. A tanszék előrehaladottabb e-business megoldások oktatását is végzi, és terveik között szerepel, hogy ezeket a jövőben e-learning módszerrel is oktassák. Az e-learning lényege az egyéni, számítógépes tanulás, amikor a hallgató egyéni tempóban és az általa kívánt mélységben maga sajátítja el a tananyagot. Az egyetem új tanszéke az ipari alkalmazások irányába kíván fejlődni, az ehhez kapott támogatást pedig többek között konferenciákon való részvételre és eszközbeszerzésre fordítják majd.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom