Connect with us

Kelendőbbé váltak a drágább Linux szerverek

Laptop

Kelendőbbé váltak a drágább Linux szerverek

A drágább, ugyanakkor nagyobb számítási teljesítményt felmutató Linux szerverek felé fordultak az emberek, áll egy új eladási statisztikában.

A szerverpiacot is utolérte az asztali operációs rendszereket használó számítógépek sorsa: a komoly árharc miatt az utóbbi években már elmarad a bevétel növekedésének tempója a szállítások bővüléséhez képest. A Linux szervereknél azonban az előbbi leelőzte az utóbbit, állítja az IDC a tavalyi év utolsó negyedére vonatkoztatva. 2002 hasonló időszakához képest 63 százalékkal, 960 millió dollárra nőtt a linuxos szerverek eladásából származó bevétel. Ugyaneme időszak alatt körülbelül 53 százalékkal (közel 250 ezerre) bővült az eladott termékek mennyisége.

A piac 27,5 százalékának birtoklásával a HP vezet, második pedig az IBM, 21,1 százalékkal. Harmadik helyre a Dell szorult 18,2 százalékos piaci részesedéssel – a három nagy így magának tudhatja a terep kétharmadát. A Microsoft éppen a fenti népszerűség miatt jelentette ki, hogy a Linux komoly veszélyt jelent a Windowsra – ám még mindig közel négyszer nagyobb értékben (3,9 milliárd dollár) adnak el Windows-os szervereket, mint linuxosokat.

Meglepő eredményt produkált a UNIX: a 11 negyedéven keresztül tartó folyamatos piacvesztés után 2003 végén 0,8 százalékkal többet adtak el ilyen operációs rendszerrel bíró szerverekből, mint a korábbi hasonló időszakban, ezzel 5,1 milliárd dollárra kúszott fel az értékesítések összege. Ennek többek között az SCO marketingkampánya is részese lehet, hiszen a Linuxtól eltántorított ügyfelek vagy a Windows-t vagy a UNIX-ot választották. Ez utóbbi területen egyébként 33 százalékos részesedéssel az IBM a piacvezető – a HP második, alig két százalékkal lemaradva, s a harmadik a Sun Microsystems, 28 százalékos részesedéssel.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő