Connect with us

technokrata

Világszerte másfélmilliárd eszköz használja a Java-t

Laptop

Világszerte másfélmilliárd eszköz használja a Java-t

A Java eddigi mérlege: 250 millió mobiltelefon, 650 millió asztali gép, 500 millió SIM- és intelligens kártya, valamint százmillió egyéb eszköz.

A Sun Microsystems, a Java-technológia megalkotója és egyik legfőbb támogatója új rekordszámot jelentett be, amely szerint a világon már több mint másfél milliárd Java nyelvet beszélő eszköz van használatban. A Java technológiára épülő digitális eszközök között említhetők a mobiltelefonok, személyazonosító kártyák, nyomtatók, webkamerák, asztali- vagy háttér számítógépek, orvosi felszerelések, sugárhajtóművek, vagy akár a NASA marsjárója.

A Java-technológia elterjedtsége a mobiltelefonok piacán 2002. júniusa óta 25 százalékkal nőtt, jelenleg 31 gyártó 75 távközlési hálózatában 250 millió Java-technológiás vezeték nélküli eszköz van már használatban, és félmilliárd Java Card biztonságos digitális azonosítóeszköz működik az intelligens kártyás és mobiltelefonos környezetekben. A hagyományos számítástechnikai piacon az alternatív asztali berendezések számának növekedése, valamint az Internet elterjedése szintén a Java-technológia népszerűsödését erősítette. A Java webszolgáltatások elterjedése például magával hozta a Java-platform elfogadását a szerverinfrastruktúrától a peremhálózatokig mindenhol.

A Java intelligens kártyákat számos cég és kormányzat is felhasználja személyazonosítási megoldásaiban. Az új felhasználók közé tartozik például a NASA és a thaiföldi kormány is. Az országos adattovábbítási infrastruktúra biztonságossá tételétől kezdve a hatékony kormányzati szolgáltatásokig sok területen alapvető elvárás a személyazonosság biztonságos hitelesítése. A Java Card digitális személyazonosítási technológia az egyike legmegbízhatóbb és a személyiségi jogokat leginkább tiszteletben tartó hitelesítési módszernek.

A NASA egy Java-technológiára épülő intelligens kártya („One NASA”) kibocsátását tervezi az intézmény biztonságának fokozására és a biztonsági felügyelet egyszerűsítésére, hogy egyetlen kártyával legyen kiváltható a NASA központjaiba, létesítményeibe és számítógépes rendszereibe bejutást biztosító minden alkalmazott és vállalkozó által használt belépőkártya. Az alabamai Marshall Űrközpontban megkezdett próbaüzem után a NASA 2005 végéig összességében több mint százezer intelligens kártya rendszerbe állítását tervezi.

A thaiföldi kormány a kormányzati szolgáltatások egyszerűbb elérésére és a személyazonosságok illetéktelen használata elleni védelem miatt 2004. áprilisában megkezdi a 62 millió Java-technológiás intelligens kártya első példányainak kiadását állampolgárai és a kormányzati képviselők számára. A többfunkciós azonosítókártyák úgy készültek, hogy tartalmazzák a személyes azonosítót, az ujjlenyomatokat, az adó-, népjóléti és társadalombiztosítási azonosítószámokat, illetve az egészségügyi adatokat. Az azonosítókártyák segítségével az állampolgárok az egész ország területéről elérhetik a kormányzati szolgáltatásokat az e-kormányzati kioszkok és az asztali számítógépekbe integrált intelligenskártya-olvasók segítségével.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák