Connect with us

Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában

Laptop

Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában

Európai miniszteri konferencia az információs társadalomról.

Az Európai Unió Ír Elnöksége, a Magyar Kormány és az Európai Bizottság szervezésében kétnapos miniszteri konferencia kezdődött Budapesten, az Unió bővítésének küszöbén. A konferencia áttekinti a 2001. júniusában, az Európai Tanács sevillai rendezvényén bejelentett eEurope+ Akcióterv megvalósításának folyamatát, és megvitatja az információs társadalom Európa egészét érintő kihívásait. Az eseményen mintegy 500 résztvevő, a csatlakozó és tagjelölt országok, számos EU-tagállam és délkelet-európai ország mintegy 40 minisztere vagy helyetteseik, valamint a magánszektor, az oktatási és civil szektor képviselői lesznek jelen.

„Európa-szerte megfigyelhető az elmozdulás egy tudásalapú társadalom irányába.” – mondta Erkki Liikanen, a vállalkozásért és információs társadalomért felelős európai főbiztos. „Az esemény jó alkalom a leltárkészítésre és új prioritások meghatározására. Célunk, hogy az információs társadalom elérhető és megfizethető legyen valamennyi európai állampolgár és vállalat számára, hiszen ez kulcsfontosságú előfeltétele a növekedésnek, a versenyképesség fenntartásának és új munkahelyek teremtésének. Ez szükségessé teszi a megfelelő szabályozói keretrendszer kialakítását, mely ösztönzi a befektetéseket, a versenyt, és csökkenti az árakat. Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a hatóság keresletélénkítő tevékenységében nagyobb szerephez kell juttatni az online szolgáltatásokat az államigazgatás, egészségügy és oktatás terén. A rendezvényen résztvevő országok közül tíz számára ez a találkozó jelenti az uniós felkészülés utolsó szakaszát. Az uniós szabályozás átvétele és a szélessávú hálózatok kiépítését célzó országos stratégiák kidolgozása következésképpen a legfontosabb cél számukra. A következő két nap munkája hozzásegít valamennyiünket a közös, eEurope célkitűzések eléréséhez.”

A Miniszteri Konferencia korábbi — Varsóban és Ljubljanában megtartott — konferenciák tapasztalataira támaszkodik. A találkozó az információs társadalom kiépítését zászlajára tűző nemzeti stratégiák eddigi eredményeire, a szélessávú és egyéb hálózatok kiépítésére, valamint a bevált e-business gyakorlatokra és elvekre összpontosít, továbbá a jelenlévők megvitatják azokat az intézkedéseket is, amelyek elősegítik a lehető legszélesebb körű — kortól, nemtől és lakóhelytől független — részvételt az információs társadalomban.

A rendezvényen nyilvánosságra hozzák az eEurope+ Akcióterv eddigi eredményeit összefoglaló jelentést is, amely a tíz új tagországban, valamint a három tagjelölt országban összegyűjtött adatokra épül. Az említett intézkedési terveket az Európai Tanács sevillai ülésén jelentették be 2001. júniusában, lehetővé téve ezen országok számára egy saját ütemterv összeállítását. A jelentés megállapítja, hogy az említett országokban az információs társadalom már megvalósult, és politikai támogatottsága is megfelelő.

A nemzeti információs társadalom stratégiákat már kidolgozták, a kapcsolódó uniós törvénykezés alkalmazása (különös tekintettel a távközlésre és az e-kereskedelemre) jó úton halad, a vezetékes és mobiltelefon-ellátottság pedig kiemelkedően magas. Komoly programok kezdődtek a számítógépek iskolákban történő elterjesztésére, és jelentős az előrelépés az e-kormányzat területén is. Ugyanakkor, az Internet-hozzáférés és -használat költségeiben jelentős eltérés mutatkozik az országok között, ráadásul a havi jövedelmekhez képest magas személyi számítógép árak gátolhatják az otthoni számítógép-használat terjedését. Jelentős erőfeszítésekre van szükség az e-kereskedelem további elterjesztésében, különösen a kis- és közepes vállalkozások tekintetében.

Az Európai Unió hivatalosan a múlt év elején bejelentett eEurope+ 2005 Akcióterv keretében jelenleg is folyik a prioritások kidolgozása. Ebben ambiciózus célkitűzéseket határoztak meg valamennyi EU-tagország számára. Az Európai Unióhoz 2004. május 1-jén csatlakozó tíz új tagország, valamint a három tagjelölt ország számára nagy kihívást jelenthet, hogy megfeleljen ezen elvárásoknak. Ennek tudatában, az Ír Elnökség politikai egyeztetést is kezdeményezett a miniszterek és/vagy az eEurope 2005 képviselőinek részvételével, különös tekintettel a Bizottság e hónap elején kiadott, félidőben esedékes áttekintésére. A megbeszélést Mary Hanafin miniszter és Erkki Liikanen főbiztos úr vezeti majd.

Liikanen főbiztos úr a kétnapos rendezvényen találkozik dr. Mádl Ferenccel, a Magyar Köztársaság elnökével és dr. Medgyessy Péterrel, a Magyar Köztársaság miniszterelnökével is, akik szintén jelezték részvételüket a konferencián.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom