Connect with us

technokrata

A Canon az új DVK-E2 rendszerrel hitelesíti a digitális képeket

Laptop

A Canon az új DVK-E2 rendszerrel hitelesíti a digitális képeket

A Canon bemutatta a DVK-E2 készletet, amely az EOS-1Ds és az új EOS-1D Mark II D-SLR fényképezőgépekkel használható.

A készlet segítségével könnyen megállapítható, hogy az EOS-1D Mark II fényképezőgéppel készített felvételeket módosították, vagy bármely módon megváltoztatták-e. A DVK-E2 a Canon DVK-E1 készlet utóda, amely az EOS-1D és az EOS-1D Mark II fényképezőgépekkel is használható.

Napjainkban egyre gyakrabban találkozhatunk a fényképek manipulálásáról szóló hírekkel, így sürgetővé vált egy olyan rendszer kidolgozása, mely hitelesen képes igazolni a digitális fotók eredetiségét. Egy ilyen rendszer hiányában ugyanis a hírügynökségek nem tudják megállapítani, hogy a hozzájuk érkezett fényképet meghamisították-e vagy sem.

ISO tanúsítvány
A DVK-E2 még a legkisebb (akár egy bites) eltéréseket is felismeri, így az eljárás várhatóan az igazságszolgáltatás, a biztosító társaságok, illetve a hír- és egyéb ügynökségek körében számíthat nagy népszerűségre, vagy ott, ahol elengedhetetlen a digitális felvételek eredetiségének igazolása. A Canon a DVK-val (Data Verification Kit – Adat Hitelesítő Készlet) pályázott az ISO 15408 minősítésért (amely az IT-biztonság értékelő kritériuma). Az ISO 15408 minősítés elnyerése után az EOS-1Ds és EOS-1D Mark II fényképezőgépekkel adathitelesítés módban készített felvételek eredetisége nemzetközileg elismert módon igazolható.

Hogyan működik?
A készlet egy speciális SM (secure mobile) kártyaolvasót és -írót, valamint egy hitelesítő szoftvert tartalmaz. A megfelelő funkció (Personal Function 31) kiválasztása után a fényképezőgép a felvételekhez a fotó tartalma alapján készített kódot csatol. A felvételek megjelenítésekor az adathitelesítő szoftver meghatározza a kép kódját, majd a kapott kódot összehasonlítja a fotóhoz csatolt kóddal. Ha a fényképet bármilyen módon manipulálták, a két kód nem egyezik meg, és a felvétel nem hitelesíthető eredeti képként.

Kompakt és könnyen használható
A készletben használt SM kártyák mérete megegyezik az SD kártyákéval, de az apró SM kártyaolvasó és -író is alig nagyobb a hozzá való kártyánál. A kártya a számítógép USB portjához csatlakoztatva működtethető, a szoftver Windows 2000/XP kompatibilis. Az eszközzel egyszerre 100 kép hitelessége is vizsgálható, az ellenőrzés indításához a képek kiválasztása után elegendő a ˝Verify˝ (Hitelesítés) pontra kattintani. A rendszer angol, német, francia, spanyol, olasz, japán és kínai nyelven használható.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp