Connect with us

SCO – online megvehető linuxlicencek, Mydoom problémák

Laptop

SCO – online megvehető linuxlicencek, Mydoom problémák

Az SCO megkezdte saját magának vélt licencei árusítását, melynek megvételével bárki alkalmazhatja a linuxos operációs rendszereket, anélkül, hogy félnie kellene a jogi következményektől.

Szép csendben jelent meg az SCO azon weboldala, melyen a fejlesztő felkínálja a Linux SCO UNIX System V-höz kapcsolódó szabadalmainak használhatóságát. Ismeretes, hogy a szoftvercég emiatt indított valóságos jogi háborút az IBM, majd a nagyobb IT-vállalatok ellen; rá akarja venni ugyanis a világot, hogy fizessék meg a – szerinte saját tulajdonban levő, a szabadforrású operációs rendszerbe átemelt kódrészletek után őt megillető – jogdíjakat. Ugyan kétségbevonhatatlan bizonyítékkal a lassan egy éve húzódó időszak alatt nem állt elő, ám a fizetési konstrukciókat annál hamarabb kidolgozták…

Ennek során keményen fogott az SCO ceruzája: egy asztali PC esetében 200, egy szerver esetében (processzoronként) 700 dollárt óhajtanak mindenkitől bevasalni, aki Linuxot szeretne használni. Az éves licenc díjai sem olcsók: 50 illetve 150 dollárba kerülnek (a fenti terminológiát alapul véve).

Az SCO szóvivője, Blake Stowell elmondása szerint az online rendelőfelületet azon célból hozták létre, hogy azoknak a vállalatoknak, akik még személyesen nem vették fel a kontaktust a céggel, kényelmes megoldást kínáljanak. ˝Hozzáférhetőbbé akarjuk tenni licenceinket bármely üzlet(ág) számára, melyek érdekeltek.˝ – mondta Stowell. Azt azonban nem árulta el, hogy eddig hányan vásároltak ezen licencekből, de vélhetően minimális érdeklődés övezi csak a lehetőséget. Ennek oka, hogy a vállalatok arra várnak, miként végződik a jogi vita az IBM-mel, addig nem szívesen fizetnének.

Mydoom hatás

Nem szorosan, de idekapcsolódó hír, hogy az SCO még mindig alternatív weboldalát használja internetes felületének biztosítására. A cégvezetés továbbra is arra vár, hogy a Mydoom okozta DoS-támadás a jelenleginél is alacsonyabb szintre csökkenjen; a rosszul beállított dátummal rendelkező fertőzött PC-k ugyanis még mindig gondokat okoznak. A fenyegetés 90 százaléka egyébként már elhárult, de Stowell elmondása szerint a fennmaradó 10 százalék is nagyobb terhelés, mint amit a cég szerverei le tudnának kezelni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő