Connect with us

Hirdetés

technokrata

Európai miniszteri konferencia az információs társadalomról

Laptop

Európai miniszteri konferencia az információs társadalomról

“Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában” – Budapest, 2004. február 26-27.

2004. február 26-27-én Budapesten kerül megrendezésre az Európai miniszteri konferencia az információs társadalomról „Új növekedési lehetőségek egy kibővített Európában” címmel. A kétnapos páneurópai miniszteri konferencia résztvevői megvitatják az új EU-tagállamokban és a tagjelölt országokban megfogalmazott eEurope+ információs társadalom akcióterv végrehajtását, továbbá értékelik az eEurope 2005 akcióterv eddig elért eredményeit és az európai információs társadalom kihívásait. Az esemény házigazdái az EU Ír Elnökség, a magyar Kormány képviseletében Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter és az Európai Bizottság részéről Erkki Liikanen főbiztos.

A rendezvény a 2000-ben Varsóban és a 2002-ben Ljubljanában megrendezett miniszteri konferencia-sorozatba illeszkedő esemény, melyen az EU-tagállamok, a 10 új tagország, a 3 tagjelölt, illetve a délkelet-európai országok delegációi, továbbá a nemzetközi intézmények, a magánszektor, a tudományos élet és a civil társadalom elismert képviselői vesznek részt. Az Európai Bizottság közelmúltban kiadott, a tavasszal ülésező Európai Tanácshoz intézett felhívásában hangsúlyozta, hogy az EU bővítésével kínálkozó gazdasági növekedési lehetőségek kihasználása új lendületet adhat a lisszaboni stratégia megvalósításához, amelynek célja, hogy Európát a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdaságává tegye. Az új tagállamok 2004. május 1-jén csatlakoznak az Unióhoz.

Az Európai Uniónak, az új tagállamoknak és a tagjelölt országoknak az információs társadalom megvalósítására vonatkozó célkitűzései alapvető fontosságúak az európai gazdasági integráció, a társadalmi kohézió és a kulturális sokszínűség megvalósítása szempontjából. A rendezvény egyedülálló alkalmat kínál az eEurope 2005 akciótervben megfogalmazott célkitűzések terén elért eredmények megvitatására. Ilyen törekvés a kedvező környezet kialakítása a magánbefektetések és a munkahelyteremtés számára, a termelékenység növelése, a közszolgáltatások korszerűsítése, valamint a globális információs társadalomban történő részvétel előmozdítása. A konferencia elsőként nyújt lehetőséget az eEurope 2005 időközi értékelésével kapcsolatos stratégiai tárgyalásokra, és foglalkozik a nemzeti információs társadalom stratégiák és akciótervek, az eGazdaság és az esélyegyenlőség kérdéseivel. Az eEurope akcióterv esetleges kiigazításaira az Európai Tanács 2004 márciusában tartandó ülése tehet javaslatot.

A 2001. júniusi göteborgi csúcstalálkozón a tagjelölt országok miniszterelnökei által indított eEurope+ akcióterv az eEurope célkitűzéseit tükrözi, és már eddig is nagymértékben hozzájárult az új tagállamok és a tagjelöltek gazdasági reformjainak felgyorsításához és gazdaságuk modernizálásához, a kapacitások bővítéséhez és az intézményfejlesztéshez, továbbá javította a versenyképességet és elősegítette a társadalmi kohéziót. A konferencián bemutatásra és megvitatásra kerül az eEurope+ jelentés, melyet az új tagállamokban és a tagjelölt országokban készített felmérések alapján állítottak össze.

Az információs társadalom kérdéseivel kapcsolatos intenzív együttműködés hozzájárul az Európai Unió bővítési folyamatához és megkönnyíti az információkhoz és ismeretekhez való hozzáférést az állampolgárok és a magánszektor számára. Mindez összhangban van az Európai Tanács 2000. márciusában Lisszabonban kitűzött azon általános célkitűzésével, hogy 2010-re Európa legyen a világ legversenyképesebb tudásalapú gazdasága.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés