Connect with us

technokrata

Vezetékmentes hálózati csatlakozás az új LindowsOS-ben

Laptop

Vezetékmentes hálózati csatlakozás az új LindowsOS-ben

A LindowsOS Laptop Edition legújabb változata a Centrino technológia vezetékmentes megoldásait is támogatja immáron.

Még a múlt héten jelentette be a Lindows operációs rendszerének legújabb változatát, mely már támogatja az Intel Centrino mobilplatformjának vezetékmentes hálózati megoldásait. Ezt a bejelentést a chipgyártó gigász azon lépése tette lehetővé, mely szerint elérhetővé teszik a nyíltforrású operációs rendszerek számára is a szükséges drivereket. A Lindows legújabb operációs rendszere alig egy nappal ezután a bejelentés után vált elérhetővé.

A LindowsOS Laptop Edition tehát már most beszerezhető különálló termékként, s a fejlesztő szerint egy hónapon belül azon noteszgépek is elérhetők lesznek, melyeken már ez az operációs rendszer található majd előre telepített állapotban. A régebbi, Centrino wireless-t nem támogató LindowsOS LE verzió már jelenleg is több notebookgyártó kínálatában megtalálható, például a Microtel vagy az Elitegroup Computer Systems (ECS) termékpalettájában is vannak ilyen szoftverrel bíró modellek. A lépéstől egyébként azt várják a gyártók, hogy még olcsóbban lehet majd Centrino notebookokat forgalomba hozni (a Lindows operációs rendszerének licencdíja lényegesen alacsonyabb, mint a Microsoft Windows XP esetében).

Michael Robertson, a Lindows alapítója és vezérigazgatója közölte, hogy a fenti OS-ek első változatai még a Windows-os driverek linux-adaptációjára fognak épülni e tekintetben. Robertson elmondása szerint a bonyolult megoldás a felhasználó felé láthatatlan marad. Amint az Intel elérhetővé teszi a szükséges meghajtóprogramokat, már belekerül a szoftverbe a natív támogatás is, fogadkozott a Lindows vezetője. Szemben a Linux filozófiájával, nem nyílt drivert adnak majd ki az Intel mérnökei, hanem egy zárt meghajtóprogramot, megvédendő fejlesztéseik titkosságát. Ez egyébként annyira nem szokatlan a Linux driverek tekintetében, egy jól ismert példa a jelenségre az Nvidia hasonló ˝húzása˝: a grafikus processzorokat fejlesztő cég szintén csak védjegyezett meghajtóprogramot hozott ki erre a platformra.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle