Connect with us

technokrata

Mandrake: egy képregény miatt lehetetlenül el a kiadó?

Laptop

Mandrake: egy képregény miatt lehetetlenül el a kiadó?

A MandrakeSoft komoly jogvitában áll egy USA-beli képregénykiadóval, mivel ez utóbbi történetei között szerepel egy mágus, akit történetesen Mandrake-nek hívnak. Az ügy – jelenlegi állása szerint – nem sok jót tartogat a francia disztribútornak.

Az USA-beli Hearts Holdings és a King Features Szindikátus javára ítélt ismételten az a francia bíróság, mely előtt a fentiek indítottak pert a MandrakeSoft ellen. Az amerikai cégek azért nyújtották be kerestüket, mert a disztribúció neve – szerintük – megtévesztőleg hathat; a képregénykiadó vállalat ugyanis rendelkezik egy védett névvel, nevezetesen Mandrake-kel, a mágussal.

A francia bíróság döntése értelmében 90 ezer dollár (70 ezer euró) pénzbírságot kell megfizetnie a szoftverfejlesztőnek, illetve a Mandrake nevet átengednie az amerikaiaknak. (A képregénysorozat egyébként pont idén ünnepli hetvenedik születésnapját). A disztribútor természetesen fellebbezett a döntés ellen, aminek következtében ideiglenesen tovább használhatja weboldalát. A cég közleménye szerint az újabb eljárás további három évig is eltarthat – ami nem kevés idő, főleg annak tekintetében, hogy a pereskedés már 4 éve zajlik. A következő meghallgatások idejéről még nem érkezett információ.

Mindazonáltal a MandrakeSoft hajlik a megegyezésre. Korábban egy olyan logót használtak ugyanis, mely a Linux jelképévé vált Tux pingvint egy varázsló talárjába öltöztetetten ábrázolta, ám a pereskedés miatt úgy döntött a cég vezetése, hogy eltávolítják mind a csomagolásból, mind a reklámanyagokból a ˝mágikus pingvint˝. Tette ezt annak ellenére, hogy a képregénykiadó vállalatok egyértelműen a kártérítési pénzre utaznak – ugyan ki hiszi el, hogy egy hetven éves képregény eladási mutatóit (az USA-ban!) befolyásolja egy francia szoftverfejlesztő cég neve és logója?Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák