Connect with us

technokrata

Intel: ingyenes telefonálás notebookkal

Laptop

Intel: ingyenes telefonálás notebookkal

Az Intel nagyszabású tervei között szerepel az online hívásokat lebonyolítani képes, gyakorlatilag mobiltelefonként is működő noteszgép piacra dobása.

A gyártók olyan noteszgépeket terveznek értékesíteni a közeljövőtől kezdve, melyek integrált VoIP, azaz Voice over Internet Protocol felülettel is fel lesznek szerelve. Anand Chandrasekher, az Intel mobil platformok csoportjának vezérigazgatója az Intel Fejlesztői Fórumon tartott előadásában hangoztatta, hogy az év végére egyre több ember rendelkezik majd olyan hordozható számítógéppel, mely egyben beépített mobiltelefon funkciókkal is bír. A telefonmodul révén a felhasználók akkor is fogadhatják majd elektronikus leveleiket és tanulmányozhatják naptárinformációikat, amikor maga a noteszgép csupán készenléti állapotban tartózkodik. A mobilkommunikációs funkciókat az Intel szakembere Extended Mobile Access-nek, azaz EMA-nek nevezte.

Habár a közeljövő hordozható számítógépei egyhamar nem fogják veszélyeztetni a tenyérgép-gyártó ipart, ezek a termékek a VoIP népszerűségének nagymértékű növekedéséhez fognak hozzájárulni. Elsősorban azokat az üzletembereket fogja érdekelni a technológia, akik sokat utaznak, s nem ritkán országokon keresztülível útjuk. ˝Rengeteg pénzt spórol meg [az EMA]. A telefon integrációja most zajlik.˝ – mondta Chandrasekher.

Peter Glaskowsky, a Microprocessor Report nevű újság szerkesztője szerint ezeknek az erőfeszítéseknek le kell győzniük azt a gátat, melyet az a tény jelent, hogy a legtöbb felhasználó már rendelkezik saját mobiltelefonnal. Ugyanakkor ez nem nyomja el teljesen a VoIP-piacot, mivel ez utóbbi olyan előnyökkel rendelkezik, amivel a hagyományos mobiltelefon nem. Egyrészt az infrastruktúra lehetővé teszi az ingyenes telefonálást (az Interneten keresztül) – s ez már évek óta létezik. Másrészről a technológia a korábbi próbálkozásoknál jóval gördülékenyebben használható a számítógéppel.

Az EMA telefon a kijelzőpanel külső részébe kerül integrálásra. Egy kicsiny képernyőt tartalmaz valamint néhány irányítógombot. Így – ahogyan azt már korábban is említettük – a készülék bekapcsolása nélkül is használható marad ez a funkció: a notebook tulajdonosa hívásokat fogadhat vagy rögzíthet. ˝Az EMA az Outlook, az Exchange és a hangalapú levelek együttese.˝ – mondta Chandrasekher, aki fontosnak tartotta azt is kihangsúlyozni, hogy a megoldás nagyban kíméli az eszköz akkumulátorát, mivel használatához a nagy LCD alkalmazására nincs szükség.

Az első ilyen noteszgépek Wi-Fi VoIP-pal fognak majd rendelkezni. Az Intel ugyanakkor már most azon dolgozik, hogy – a szolgáltatókkal és a gyártókkal megegyezésre jutván – a hordozható számítógépek direkt kapcsolódhassanak a mobiltelefonos hálózatokhoz.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp