Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új, alacsony fogyasztású technológia az LCD-gyártásban

Laptop

Új, alacsony fogyasztású technológia az LCD-gyártásban

A Toshiba Matsushita Display Technology (TMD) bejelentette, hogy olyan folyadékkristályos technológiát fejlesztettek ki, melynek révén a kijelző fogyasztása a hagyományos változatokhoz képest érezhetően lecsökkenthető.

A Toshiba ezen részlegének bejelentése értelmében a noteszgépekbe szánt kijelző jóval kisebb energiaigénnyel rendelkezik, mint a manapság használatos LCD-k. Ez nagy előrelépés, hiszen egy noteszgép akkumulátorát a hordozható számítógép elemei közül leginkább a kijelzőpanel terheli meg – Kamal Shah, az Intel mobil platform csoportjának vezetője szerint a teljes fogyasztás 40 százalékát teszi ki egy átlagos notebookban a megjelenítő-rendszer.

Egy 14,1 colos SXGA+ (1400×1050 pixel) felbontású LCD energiaigénye tipikusan 3,5 és 4,5 watt között van, közölte a TMD, a Toshiba és a Matsushita vegyesvállalata egyik szóvivője. Ezzel szemben a cég mérnökei létrehoztak egy olyan kijelzőt, mely ugyanilyen paraméterek mellett csak 2,7 wattot igényel. A TMD emellett bejelentette 14,1 colos XGA (1024×768 pixel) felbontású LCD-jét is, melynek energiaigénye mindössze 2,38 watt. Arról azonban, hogy ez mikor kerülhet sorozatgyártásba, egyelőre még nem döntöttek.

Új standard az alacsonyabb fogyasztásért

Kapcsolódó hír, hogy a Standard Panels Working Group bejelentette SPWG 3.0-s specifikációját, melyet kifejezetten a folyadékkristályos kijelzők energiafogyasztásának visszafogása végett készítettek. A csoport eredményeit egyébként mind a mobil számítástechnikában, mind maguk az LCD-ket gyártó cégek körében is fel fogják használni. Az új szabvány magában foglalja az úgynevezett inverterek kijelzőkbe való integrálásának javaslatát. Az inverterek az akkumulátorból érkező egyenáramot váltóárammá alakítják, ezzel biztosítják a panel világítását szolgáló lámpa energiaigényét. A specifikációban javasolt integrálásnak köszönhetően energiakímélőbb kialakítások érhetők el, mondta Shah.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés