Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Matáv 2003. évi eredményei

Laptop

A Matáv 2003. évi eredményei

A Matáv 2003-ban elérte kitűzött pénzügyi céljait, és a fő üzletágakban megőrizte vezető pozícióját.

A Matáv bevételei 2,8%-kal 607,3 milliárd forintra (2.396,2 millió euróra) nőttek 2003-ban a 2002. évhez képest, főként a magasabb mobil és adatátviteli bevételeknek köszönhetően, amit részben ellensúlyozott a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek csökkenése. Az EBITDA 2,2%-kal 250,4 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ráta 41,2%-ot ért el. A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 88,3 milliárd forint volt. Ebből a vezetékes szegmens 38,2 milliárd forintot, a mobil szegmens 35,5 milliárd forintot, a MakTel pedig 14,6 milliárd forintot tett ki.

A vezetékes szegmensben a bevételek 3,5%-kal csökkentek; az EBITDA-ráta 35,7% volt. A mobil szegmens bevételei 9,3%-kal nőttek döntően a magasabb forgalmi, értéknövelt szolgáltatásokból és készülékértékesítésből származó bevételeknek köszönhetően. A mobil szegmens EBITDA-rátája 37,4% volt 2003-ban. A Westel megerősítette vezető pozícióját, 2003. december végén piaci részesedése 47,4% volt. A nemzetközi szegmensben a bevételek 3,6%-kal nőttek, az EBITDA-ráta kimagasló, 56,4%-ot ért el. A folyamatos költségcsökkentés eredményeként az EBITDA 39,5 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakában elért 36,8 milliárd forintról.

A csoportszintű működési eredmény stabil, 122,1 milliárd forint volt, viszont a nettó eredmény 57,5 milliárd forintra (226,8 millió euróra) csökkent. Ez főként a nettó pénzügyi költségek jelentős emelkedésének tudható be (ami a forint gyengüléséből adódó nettó árfolyamveszteség növekedésének a következménye). A Matáv pénzügyi stratégiájának megfelelően a negyedik negyedévben előtörlesztette devizában felvett EIB hitelét. Az előtörlesztés költsége piaci árazású volt. A tranzakció eredményeként megszűnt a cég hitelportfoliójának devizakitettsége, s további előny, hogy megnövekedett a hitelállomány rugalmassága és átláthatósága.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow stabil maradt, 198,1 milliárd forintot tett ki, a magasabb EBITDA és a működőtőke-igény kedvező változásainak (főként a szállítói állomány változása) köszönhetően, amit részben ellensúlyoztak a némileg magasabb kamatköltségek. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 94,7 milliárd forintra csökkent. Ez a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg csökkenésének (elsősorban a MakTel esetében) és a beruházási szállítók állományváltozásának köszönhető. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 92,0 milliárd forintot tett ki, elsősorban a részvényeseknek 2003-ban fizetett magasabb osztalék következtében.

A nettó adósság-állomány 73,1 milliárd forinttal csökkent 2002. december vége óta, így az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 31,6%-ra csökkent a 2002. utolsó negyedévi 38,8%-ról.

Straub Elek elnök-vezérigazgató így értékelte az eredményeket: “Eredményeink azt mutatják, hogy sikeresen elértük a tavalyi évre kitűzött pénzügyi céljainkat. A vezetékes szegmens kiemelkedő eredményeként könyvelhetjük el, hogy az év végére sikerült jelentősen lelassítani a vezetékes vonalszám csökkenését, az ADSL-csatlakozások száma pedig meghaladta a 100.000-et. A mobil szegmensben az erős verseny ellenére a Westel megőrizte piacvezető pozícióját, s nemzetközi leányvállalatunk, a MakTel ismét sikeres évet zárt a hatékonyságnövelésnek, valamint a szigorú költségcsökkentésnek köszönhetően. 2004-ben tovább folytatjuk a létszám-racionalizálást, amelynek eredményeként az év végére csoportszinten közel 400 fővel csökken majd várhatóan az alkalmazottak száma a 2003. év végéhez képest. A jelenlegi szabályozói környezetet figyelembe véve arra számítunk, hogy 2004-ben a Matáv Csoport bevételei 600 millárd forint körül lesznek, célunk hogy 40% körüli EBITDA-rátát érjünk el. Terveink szerint idén a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére – a UMTS-vel kapcsolatos beruházásokat és a lehetséges akvizíciókat nem számolva – mintegy 90 milliárd forintot fordítunk. Az értékcsökkenés és amortizáció előreláthatólag 133 és 135 milliárd forint között alakul. Ezen kívül arra törekszünk, hogy a 2004. év végére megállítsuk a vezetékes vonalszám csökkenését, és a vonalak számát a 2003. év végi szinten tartsuk. A Matáv jelenleg véglegesíti középtávú stratégiai tervét és célkitűzéseit, melynek részleteiről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés