Connect with us

technokrata

A Matáv 2003. évi eredményei

Laptop

A Matáv 2003. évi eredményei

A Matáv 2003-ban elérte kitűzött pénzügyi céljait, és a fő üzletágakban megőrizte vezető pozícióját.

A Matáv bevételei 2,8%-kal 607,3 milliárd forintra (2.396,2 millió euróra) nőttek 2003-ban a 2002. évhez képest, főként a magasabb mobil és adatátviteli bevételeknek köszönhetően, amit részben ellensúlyozott a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek csökkenése. Az EBITDA 2,2%-kal 250,4 milliárd forintra nőtt, az EBITDA-ráta 41,2%-ot ért el. A tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg 88,3 milliárd forint volt. Ebből a vezetékes szegmens 38,2 milliárd forintot, a mobil szegmens 35,5 milliárd forintot, a MakTel pedig 14,6 milliárd forintot tett ki.

A vezetékes szegmensben a bevételek 3,5%-kal csökkentek; az EBITDA-ráta 35,7% volt. A mobil szegmens bevételei 9,3%-kal nőttek döntően a magasabb forgalmi, értéknövelt szolgáltatásokból és készülékértékesítésből származó bevételeknek köszönhetően. A mobil szegmens EBITDA-rátája 37,4% volt 2003-ban. A Westel megerősítette vezető pozícióját, 2003. december végén piaci részesedése 47,4% volt. A nemzetközi szegmensben a bevételek 3,6%-kal nőttek, az EBITDA-ráta kimagasló, 56,4%-ot ért el. A folyamatos költségcsökkentés eredményeként az EBITDA 39,5 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakában elért 36,8 milliárd forintról.

A csoportszintű működési eredmény stabil, 122,1 milliárd forint volt, viszont a nettó eredmény 57,5 milliárd forintra (226,8 millió euróra) csökkent. Ez főként a nettó pénzügyi költségek jelentős emelkedésének tudható be (ami a forint gyengüléséből adódó nettó árfolyamveszteség növekedésének a következménye). A Matáv pénzügyi stratégiájának megfelelően a negyedik negyedévben előtörlesztette devizában felvett EIB hitelét. Az előtörlesztés költsége piaci árazású volt. A tranzakció eredményeként megszűnt a cég hitelportfoliójának devizakitettsége, s további előny, hogy megnövekedett a hitelállomány rugalmassága és átláthatósága.

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow stabil maradt, 198,1 milliárd forintot tett ki, a magasabb EBITDA és a működőtőke-igény kedvező változásainak (főként a szállítói állomány változása) köszönhetően, amit részben ellensúlyoztak a némileg magasabb kamatköltségek. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 94,7 milliárd forintra csökkent. Ez a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg csökkenésének (elsősorban a MakTel esetében) és a beruházási szállítók állományváltozásának köszönhető. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 92,0 milliárd forintot tett ki, elsősorban a részvényeseknek 2003-ban fizetett magasabb osztalék következtében.

A nettó adósság-állomány 73,1 milliárd forinttal csökkent 2002. december vége óta, így az eladósodottsági ráta (a nettó adósságnak a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 31,6%-ra csökkent a 2002. utolsó negyedévi 38,8%-ról.

Straub Elek elnök-vezérigazgató így értékelte az eredményeket: “Eredményeink azt mutatják, hogy sikeresen elértük a tavalyi évre kitűzött pénzügyi céljainkat. A vezetékes szegmens kiemelkedő eredményeként könyvelhetjük el, hogy az év végére sikerült jelentősen lelassítani a vezetékes vonalszám csökkenését, az ADSL-csatlakozások száma pedig meghaladta a 100.000-et. A mobil szegmensben az erős verseny ellenére a Westel megőrizte piacvezető pozícióját, s nemzetközi leányvállalatunk, a MakTel ismét sikeres évet zárt a hatékonyságnövelésnek, valamint a szigorú költségcsökkentésnek köszönhetően. 2004-ben tovább folytatjuk a létszám-racionalizálást, amelynek eredményeként az év végére csoportszinten közel 400 fővel csökken majd várhatóan az alkalmazottak száma a 2003. év végéhez képest. A jelenlegi szabályozói környezetet figyelembe véve arra számítunk, hogy 2004-ben a Matáv Csoport bevételei 600 millárd forint körül lesznek, célunk hogy 40% körüli EBITDA-rátát érjünk el. Terveink szerint idén a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére – a UMTS-vel kapcsolatos beruházásokat és a lehetséges akvizíciókat nem számolva – mintegy 90 milliárd forintot fordítunk. Az értékcsökkenés és amortizáció előreláthatólag 133 és 135 milliárd forint között alakul. Ezen kívül arra törekszünk, hogy a 2004. év végére megállítsuk a vezetékes vonalszám csökkenését, és a vonalak számát a 2003. év végi szinten tartsuk. A Matáv jelenleg véglegesíti középtávú stratégiai tervét és célkitűzéseit, melynek részleteiről tájékoztatni fogjuk a közvéleményt.”Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin