Connect with us

technokrata

A NASA szondáit a Borland szoftvere segíti a Marson az élet nyomai utáni kutatásban

Laptop

A NASA szondáit a Borland szoftvere segíti a Marson az élet nyomai utáni kutatásban

A Borland megoldásai segítenek a NASA-nak a Közös Információs Portál kifejlesztésében.

A Borland bejelentette, hogy a NASA a Borland megoldásait használta fel a Mars önjáró szondákkal történő felfedezését támogató Közös Információs Portál (CIP, Collaborative Information Portal) rövid idő alatt véghezvitt kifejlesztésében. A küldetés a NASA hosszú távú kutatómunkájának része, amely során két geológus robot, a Spirit és az Opportunity gyűjt adatokat a vörös bolygó felszínéről. A Mars felszínén gyűjtött légköri, talaj- és ásványminták elemzésével a két szonda arra vonatkozó információkat gyűjt, hogy volt-e valaha a Marson víz és élet.

A CIP infrastruktúra kifejlesztése során, amelynek alapját az Enterprise JavaBeans és a webes szolgáltatások képezik, a Borland megoldásait használták. A CIP infrastruktúra a Marsról letöltött adatokat és képeket szolgáltat, nyilvántartja a személyzet munkarendjét és az események ütemtervét, a különböző földi és marsbéli időzónákat, és üzeneteket sugároz. A CIP kliens alkalmazásokat a NASA tudósai és a nemzetközi kutatócsoportok használják, valamint a kaliforniai Pasadénában működő Jet Propulsion Laboratories (JPL) küldetésért felelős vezetők.

˝Kevesebb mint két év állt rendelkezésünkre a CIP infrastruktúra kifejlesztéséhez, amely fontos szerepet játszik a Marson dolgozó szondák adatainak begyűjtésében, és a küldetés előrehaladásával kapcsolatos információknak a tudósok és a küldetés vezetősége felé történő továbbadásában.˝ – mondta Ronald Mark, a Fejlett Számítógépes Tudományok Kutatóintézetének (Research Institute for Advanced Computer Science) vezető tudósa és a NASA CIP middleware tervezője – ˝A Közös Információs Portál számos éles készenléti tesztben is szerepet játszott a JPL-nél, mielőtt a szondák leszálltak a Marsra. Kritikus jelentőséggel bírt a fejlesztői hatékonyság megnövelése, és olyan fejlesztői környezetet kerestem, amely támogatta az Enterprise JavaBeaneket, a webes szolgáltatásokat, és a BEA WebLogic alkalmazásszervert. A CIP infrastruktúra a háttérben működő, file-szerverekből és egy Oracle Meta-adatbázisból álló adattárakkal is együttműködik, így az integráció kulcsfontosságú szerepet játszik a fejlesztési folyamatban. A Borland megoldása biztosította azt az együttműködést, amelyre a NASA-nak szüksége volt, lehetővé téve számunkra, hogy integrált funkcionalitást kínáljunk egy rendkívül szoros ütemterv keretén belül.˝

A szondák által a 90 napos küldetésük során begyűjtött hatalmas adatmennyiséget a Marsról műholdakon keresztül továbbítják. Az adatokat földi szoftverek dolgozzák fel, majd a JPL file-szerverein tárolják. A Közös Információs Portál lehetővé teszi a NASA tudósai és kutatói számára, hogy ezeket az adatokat különböző olyan keresési kritériumok szerint gyorsan visszakeressék, mint a file típusa, illetve hogy melyik szonda generálta az adatokat. A Borland megoldásai fontos szerepet játszanak ezen kulcsfontosságú szoftver kifejlesztésében.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp