Connect with us

technokrata

Lindows: ˝névcserével˝ kijátszható a Microsoft?

Laptop

Lindows: ˝névcserével˝ kijátszható a Microsoft?

A Benelux államok területén a Lindows egy bírósági döntés miatt kénytelen volt beszüntetni termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítését, értékesítését. A szoftverfejlesztő vállalat azonban nem hagyta magát, pár betűt elhagyott a nevéből, s most újra elérhető a belgák, a hollandok és a luxemburgiak számára is.

Lin—s; ezt a nevet kapta a vállalat a Benelux államokban, ahonnan a Microsoft nyomására korábban kitiltották a Lindowst. Azért, hogy senkinek ne legyen kétsége, ki is áll a furcsa név mögött, a www.lin—s.com weboldalon egy gyerekkori betűjáték teszi még egyértelműbbé a helyzetet, ugyanakkor a szoftverfejlesztő cég teljes neve sehol sem tűnik fel. Ezalatt kiemelve egy, a cég alapítójától és vezérigazgatójától, Michael Robertsontól való idézet áll: ˝A holland állampolgárok megérdemlik ugyanazokat a választási lehetőségeket, melyek a Föld több mint száz országában élő embereket megilletik. A LinDash egy költséghatékony, vírusmentes alternatívát kínál Hollandiának, szemben a drága Microsoft szoftverrel.˝

A lépést egyébként kedden tette meg a Lindows, egy hónappal azután, hogy egy holland bíró kimondta, ez a név (annak megtévesztő mivolta miatt) nem használható a Benelux államok területén. Nem ez volt az első eset, amikor a Microsoft jogi keretek között legyőzte az ingyenes forráskódra alapuló operációs rendszer fejlesztőjét, például Svédországban is – a Lindows szemszögéből – kedvezőtlen ítélet született egy hasonló perben. Az Amerikai Egyesült Államokban azonban nemrég ez utóbbi vállalat javára döntöttek, Redmonddal szemben. Ez utóbbi esetben a bíró arra hivatkozott, hogy a windows, mint márkanév, túlságosan hétköznapi szó ahhoz, hogy bármely cég védjegyeként használhatná; szemben a Lindows-zal.

A Lindows USA-beli jogi tanácsadását koordináló Daniel Harris az Egyesült Államokban aratott győzelmüket követően kijelentette, hogy az ítélet nagy csapást jelent a Microsoftra nézve. ˝A bíróság döntése elismerte, hogy egy cég, függetlenül attól, mennyit költ rá, nem vásárolhat meg saját használatra egy angol szót. Azzal, hogy a Microsoft újabb jogi beadványokat nyújt be a bíróságra, csak igyekszik a lehető legtovább elhúzni az eljárását, megpróbálván kimeríteni erőforrásainkat.˝ – olvasható Harris közleményében.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp